HeritageHack: Kulturna dediščina malo drugače

Medtem ko iz svetovnih tehnoloških centrov po svetu prihajajo novice o uporabi umetne inteligence in navidezne resničnosti, pa je področje kulturne dediščine marsikdaj povsem prezrto. V Zavodu ID20 jo vidimo drugače, zato tudi v Idriji organiziramo hackathon, ki bo med 13. in 15. marcem v Idrijo pripeljal duh ustvarjalnosti in futurističnosti. 

HeritageHack: Kulturna dediščina malce drugače, ki ga finančno podpirata Svet Evrope in Evropska komisija, bo iskal poslovne rešitve za UNESCO kulturno dediščino Idrije. Bo Idrija, mesto z več kot tretjino slovenske tehnične dediščine, postala poligon za prihodnost kulturne dediščine? Iščemo inspirativne in perspektivne ideje, ki bodo na zastavljene izzive na področju kulturne dediščine našle sveže in ustvarjalno odgovore. Iščemo ideje, ki bodo povezovale različne panoge in spodbudile razvoj Občine Idrije, znane po inovativnih in trajnostnih idejah. Najboljša ideja bo tudi nagrajena z bogato denarno nagrado – kar 1 000 €! 

To bo tudi eden prvih hackathon, ki v ospredje postavlja poklice, ki jih velikokrat dojemamo kot zastarele ali pa celo nepotrebne. Kaj se zgodi, ko inovativno finančno rešitev iščejo zgodovinar, računalničar in arhitekt? Mi še ne vemo – prepričali pa se bomo od 13. do 15. marca na hackathonu v Idriji! 

Novo doživetje idrijske kulturne dediščine 

Vabimo vse, ki imate idejo s področja kulturne dediščine ali pa čutite povezanost z njo, da se prijavite in ste del inovativne skupine, ki bo postavljala trende na področju kulturne dediščine! Udeleženci dogodka boste imeli nalogo, da v omejenem času in na osnovi izzivov izdelajo idejo zasnovo rešitve, ki bo omogočila boljšo promocijo in doživetje idrijske kulturne dediščine.  Prijave že sprejemamo na tej povezavi.

Kljub temu, da se v Sloveniji še vedno pojavljajo novi muzeji in galerije, pa je skorajda vsem skupno to, da postopoma beležijo padec obiska. V sodobnem svetu, ko smo en klik stran od stotin televizijskih serij, iger za vse starostne skupine, neštetih prostočasnih dejavnosti in poceni letalskih kart v oddaljena svetovna letovišča, je kulturna dediščina marsikdaj popolnoma potisnjena ob stran.  Zato potrebujemo nove ideje in nove vsebine, ki bodo uspele konkurirati ali celo dopolnjevati Netflix, Instagram in razne naprave, ki se bleščijo iz reklamnih letakov.  

HeritageHack – korak k nagrajenemu konceptu HeritageLab 

Evropska unija v akcijskem planu za kulturno dediščino ugotavlja, da je kulturna dediščina temelj naše skupne identitete. Potrebuje pa inovativne vsebine, nova tehnološka orodja in veščine za digitalno dobo. Leta 2018 smo v Društvu Idrija 2020 dobili nagrado za najboljšo socialno inovacijo, HeritageLab, inkubator za mlade s področja dediščine. Ta koncept sedaj postavljamo v resnično življenje v okviru Zavoda ID20, hackathon pa je en pomemben mozaik k grajenju povsem novih dimenzij kulturne dediščine. Naša zgodba je navdušila tudi komisijo, ki je v okviru Evropskih dediščinskih dni našo zgodbo izbrala za eno najbolj inspirativnih v celi Evropi in finančno podprla tudi hackathon s področja kulturne dediščine.