HeritageHack požel zanimanje v Mariboru

Prejšnji četrtek, 29. septembra, smo se v Mariboru udeležili dogodka Dan za kreativni sektor. Zavod ID20 je predstavil uspešno zgodbo HeritageHacka, ki smo ga letos organizirali že tretjič zapored. Celoten dogodek je potekal v okviru partnerske mreže Centra za kreativnost, udeležile pa so se ga številne kulturne in kreativne organizacije iz cele Slovenije, ki so z zanimanjem prisluhnile tudi naši zgodbi.

Center za kreativnost, ki je dogodek organiziral, je prvi nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kreativce in kulturnike. V zadnjih letih se je dodobra uveljavil kot pomemben del slovenskega kulturnega in kreativnega sektorja. S svojim delovanjem in 2 pisarnama v Ljubljani in Mariboru je v zadnjih letih podprl več kot 100 projektov, ki s svojim interdisciplinarnim delovanjem posegajo tudi na druga področja gospodarstva.

Dediščina navdihnila 20 mladih

Zavod ID20 je v letošnjem letu sodeloval v Partnerski mreži, enem ključnih projektov Centra za kreativnost, s katerim se krepi kreativni sektor v Republiki Sloveniji. Tako smo v Zavodu ID20 pripravili že 3. izvedbo hackathona HeritageHack, ki je v juniju pri snovanju kreativnih rešitev povezal kar 20 mladih iz cele Slovenije. Na dogodku je zmagala rešitev Haunted Ironworks 3 mladih deklet, Nine, Pavline in Tine, ki so pripravile idejni osnutek sobe pobega s strašljivo tematiko, kjer obiskovalci spoznajo proces železarstva preko interaktivnih nalog.

Projekt HeritageHack 2022 smo predstavljali v okviru panela Sodelovanje z gospodarstvom in razvoj novih proizvodov, storitev in poslovnih modelov. Poleg Zavoda ID20 so na tem panelu sodelovali še revija Outsider, Zavod En-Knap in Center za kreativne industrije Maribor. Drejc Kokošar je v kratki predstavitvi ponazoril učinke projekta za mlade in dediščinske organizacije, v spremljevalni debati pa opozoril na prednosti in težave podjetniškega delovanja na področju kulturne dediščine.

Dogodek Dan za kreativnost je potekal v Sodnem stolpu v Mariboru. Foto: Carlos Delgado, Wikipedia