Idrija 2020 postala del mreže projekta REACH

Pretekli mesec smo pri Društvu Idrija 2020 sklenili dogovor o sodelovanju z mednarodno mrežo partnerjev projekta REACH, katerega namen je spodbujanje in promocija inovativnih pristopov za ohranjanje kulturne dediščine.

Posebna pozornost HeritageHacku

Eden glavnih ciljev mednarodnega projekta REACH je tudi prikazovanje primerov dobrih praks življenja s kulturno dediščino iz celotne Evrope, pri čemer so bile aktivnosti Društva Idrija 2020 in Zavoda ID20 prepoznane kot zelo kreativno povezovanje mladih in dediščine z elementi podjetništva.

Posebno pozornost je pri mednarodnih partnerjih vzbudil tridnevni HeritageHack, ki ga pri Društvu Idrija 2020 organiziramo med 13. in 15. marcem. Dogodek bo izveden po modelu »hackathona«, središče dogajanja pa bo predstavljala strojnica jaška Inzaghi, ki je spomenik lokalnega pomena in sestavni del UNESCO dediščine Idrije. Na HeritageHacku se bodo mladi različnih profilov intenzivno ukvarjali z izzivi, s katerimi se srečujejo dediščinske institucije z Idrijskega in Cerkljanskega: Center za upravljanje z dediščino živega srebra, Mestni muzej Idrija, Zavod za turizem Idrija, Občina Cerkno in Društvo Idrija 2020. Novica o dogodku je bila objavljena tudi na mednarodnem portalu Digital Meets Culture.

Sodelovanje z mednarodnimi partnerji

Ponosni smo, da lahko pri izmenjevanju izkušenj in širjenju zavedanja o pomenu ohranjanja kulturne dediščine sodelujemo z organizacijami, kot so univerza v britanskem Coventryju in španski Granadi ter z univerzo Eötvös Loránd iz Madžarske in Karlovo univerzo iz Češke, Fundacijo Preußischer Kulturbesitz, s podjetjem Promoter iz Pise in Ministrstvom za gospodarski razvoj Republike Italije.

*Projekt REACH (ang. RE-designing Access to Cultural Heritage for a wider participation in preservation, (re-)use and management of European culture) je triletni projekt, ki se je pričel novembra leta 2017 in je financiran skozi program Evropske unije za raziskovanje in inovacije Horizon 2020.

Spletna stran: https://www.reach-culture.eu/
YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCTjxbeHm0CEr2-lOb7X-neA?view_as=subscriber
Facebook: https://www.facebook.com/reachculturalheritage/
Twitter: https://twitter.com/reach_2017