Idrijo obiskali gostje iz 3 držav

V okviru trodnevnega srečanja so od 21. do 23. junija v Idrijo prišli partnerji, s katerimi sodelujemo v okviru mednarodnega projekta Nomadland, ki bo potekal še vse do novembra 2023 pod vodstvom Zavoda ID20. Uvodno srečanje je bilo namenjeno spoznavanju partnerjev, izvedbi delavnic o začetni fazi projekta in ogledu Idrije z okolico.

S projektom Nomadland, ki poteka v okviru projekta Erasmus+, v ospredje postavljamo sodobne nomade, ki lahko delo opravljajo kjerkoli po svetu, za to pa potrebujejo samo računalnik in dobro internetno povezavo. Trend digitalnih nomadov je lahko vstopna točka za zmanjšanje ali celo zaustavitev izseljevanja mladih s podeželja. Na podlagi krajše raziskave smo namreč ugotovili, da si številni sodobni digitalni nomadi želijo vsaj začasno bivati na podeželju. Za delo na številnih področjih, kot so marketing, oblikovanje, programiranje, namreč ni potrebno živeti v večjih urbanih središčih. Kljub temu pa urbani navdušenci nad podeželjem in naravo pogrešajo druženje in povezovanje z lokalno skupnostjo.

Ker so številni digitalni nomadi mlajši, ta trend namreč večinoma zajema generacijo Z in milenijce, lahko digitalni nomadi na idrijske in druge podeželske konce v Evropi prinesejo potrebno svežino. Projekt Nomadland kot pionirski projekt na tem področju predstavlja povsem nov pogled na podeželje kot vstopno točko za digitalne nomade in posledično razvoj mladih na podeželju, tudi z vključevanjem kulturne dediščine kot priložnosti za ustvarjanje.

Mesto obiskali v okviru projekta Erasmus+ projekta Nomadland.
Na številnih delavnicah smo ugotavljali, kdo so digitalni nomadi.

Z gosti iz Španije, Hrvaške in Nemčije smo si z zanimanjem ogledali Idrijo in delo na rudarski hiši Giser. Odpravili pa smo se tudi v krajinski park Zgornja Idrijca ter spoznavali kulinarične in druge lepote ledinske planote. Tako je 3-dnevno srečanje minilo hitro, nadaljnje aktivnosti pa bomo nadaljevali po spletu.

Z gosti smo obiskali tudi Krajinski park Zgornja Idrijca

Srečanje je potekalo v okviru projekta Nomadland: digitalni nomadi - priložnost za evropsko podeželje, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru projekta Erasmus+ (2021-2-SI02-KA220-YOU-000048355).