Praznik idrijskih žlikrofov prejel nagrado Jakob 

Praznik idrijskih žlikrofov je prejemnik NAGRADE JAKOB 2024 –  mednarodne nagrade za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu - ter naziva Ambasador inovativnih turističnih prireditev.

Bili smo počaščeni pa tudi rahlo presenečeni, ko smo prejeli novice, da je komisija nagrado Jakob za leto 2024 podelila nam, Zavodu ID20 – zavod za inovacije v dediščini. To nagrado mogoče sprejemamo z nekaj presenečenja, predvsem zaradi tega, ker je glede na druge udeležence v izboru res nismo pričakovali. 

Je pa to zagotovo velika potrditev vsega tega, kar smo v vseh teh letih počeli. Predvsem zato, ker je bila prepoznana inovativnost te prireditve, čeprav je šlo za prireditev, ki se primarno ukvarja s kulturno dediščino oz. kulturo.  

Žlikrofi postajajo blizu mladim

Komisija, ki so jo sestavljali prof. Dr. Janez Bogataj (predsednik komisije), Bojana Rogelj, Karmen Razlag in Ylenia Loredan je svojo odločitev utemeljila takole: »Praznik idrijskih žlikrofov je tudi v slovenskem prostoru izrazito inovativni festival, ki ga pretežno mladi organizatorji iz leta v leto dopolnjujejo z sodobnimi vsebinami in tako idrijsko dediščino približujejo novim generacijam. Dediščinske vsebine interpretirajo na izrazito sodoben način in tako zagotavljajo kontinuiteto lokalne istovetnosti.«

Da smo nagrado za inovativnost prejeli na področju kulturne dediščine, pa pozdravljamo še kot toliko večjo potrditev, da kot zavod za inovacije v dediščine hodimo v pravo smer. 

   Želeli pa bi izpostaviti tudi to, da nagrada prinaša potrditev tudi vsem prostovoljcem in ekipi samega praznika, ki pravzaprav skozi celo leto živi s tem. Verjamemo, da se vsa ta energija, ki se vlaga v festival nato tudi odraža in čuti na samem dogodku v izjemni in pozitivni atmosferi.  

Ekipa Praznika idrijskih žlikrofov Foto: Marko Čuk

Nagrado seveda delimo z:  

  • Občino Idrija in KS Mesto Idrija, ki nas vsa leta podpirata,
  • z Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo in Mladinskim centrom Idrija, ki sta dogodek organizirala pred nami,
  • Zavodom za turizem Idrija, ki nam ves čas stoji ob strani,
  • ter številnimi ponudniki in sodelujočimi organizacijami, seveda pa tudi z vami, ljubitelji idrijskih žlikrofov! 

Naslovna fotografija: arhiv FB sejma Alpe Adria