Mednarodni prostovoljci ponovno v Idriji

Pri Zavodu ID20 poletje tradicionalno povezujemo tudi z mednarodnimi prostovoljskimi aktivnostmi, ki jih v Idriji organiziramo z namenom ohranjanja stavbne dediščine in vključevanja mladih. V središču teh aktivnosti bo tudi letos – že tretjič zapovrstjo, rudarska hiša Giser na Ulici zmage, ki jo z različnimi intervencijami postopoma obnavljamo kot enega zadnjih avtentično ohranjenih primerov idrijske rudarske hiše. Kaj nas čaka letos? Preberite si v nadaljevanju!

Z mednarodnimi prostovoljskimi aktivnostmi smo pričeli poleti 2021.

Delo v skupnosti in s skupnostjo

Da je Idrija za mlade iz različnih držav vsekakor zanimivo okolje, smo se ob številnih uspešnih prostovoljskih projektih uspeli prepričati že v preteklih letih. Zmes bogate dediščine, neokrnjene narave ter angažiranih organizacij ustvarja okolje, ki številne mladostnike, željne novih izkušenj in poznanstev, privablja v naše kraje. Program Evropske solidarnostne enote omogoča povezovanje vseh naštetih elementov v enovito celoto, saj posreduje pri povezovanju mladih prostovoljcev in organizacij ter s tem omogoča izvedbo projektov, ki mladim na eni strani nudijo nepozabna doživetja, po drugi strani pa mladi s svojim delom pustijo pomemben pečat v lokalni skupnosti.

Ekipa prostovoljcev poleti 2022.

Zato smo se, tako kot lansko leto, v sodelovanju z Mladinskim centrom Idrija odločili za pripravo skupnega mednarodnega prostovoljskega projekta, ki bo skupino 20 mladih povezal v aktivnostih za dobrobit lokalne skupnosti. Od 16. avgusta pa vse do začetka septembra bomo delovali na dveh lokacijah – skupina pod taktirko Mladinskega centra bo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Idrija popravljala dotrajane ograje mostu čez Idrijco ob Osnovni šoli, druga skupina pa bo s člani Zavoda ID20 poskrbela za številne novosti ob rudarski hiši Giser.

Ohranjanje in nadgrajevanje dediščine

Skupina, zadolžena za delo na rudarski hiši Giser, se bo posvetila spoznavanju, ohranjanju in nadgrajevanju tega zanimivega objekta z dvestoletno tradicijo. Po uvodnemu spoznavanju novega okolja in osnovni pripravi delovnega prostora, bomo celoten prvi delovni teden med 21. in 25. avgustom namenili skrbnemu restavriranju reprezentativnih lesenih vhodnih vrat, ki že dobro stoletje sprejemajo stanovalce in obiskovalce ene zadnjih avtentično ohranjenih rudarskih hiš v Idriji. V ta namen smo se povezali z izkušenim mizarjem in restavratorjem Matijo Hiršenfelderjem iz Škofje Loke, ki se je z veseljem odzval na naše povabilo k mentorstvu skupine mladih prostovoljcev. Umetelno okrašena vhodna vrata bodo tako zasijala v novi luči, mladi pa se bodo izurili v veščinah previdnega rokovanja s starimi lesenimi izdelki.

Vhodna vrata bodo zasijala v novi podobi.

V drugem delovnem tednu se bomo z ekipo posvetili sestavljanju nove kuhinje v hiši Giser. Ta bo po ureditvi vodovodne in kanalizacijske napeljave v juniju vsekakor pomenila pomembno pridobitev, saj bo olajšala izvedbo številnih dogodkov in obenem omogočila izvedbo gastronomsko-gledališkega doživetja rudarske Idrije, ki ga pripravljamo za leto 2024. O vseh aktivnostih bomo med 17. avgustom in 4. septembrom redno poročali na naših družabnih omrežjih, v novičniku in na krovni spletni strani rudarskih hiš.

Načrt kuhinje v hiši Giser.

Kje nas lahko spremljate?

Aktivnosti izvajamo ob podpori Evropske solidarnostne enote, Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica 2025 in Ministrstva za naravne vire in prostor Republike Slovenije.