Projekt Mladi za rudarsko dediščino najboljši na področju participacije mladih!

V petek, 9. decembra 2022, je v Ljubljani potekal zaključni dogodek programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota, kjer so bile podeljene tudi nagrade za najboljše projekte v letih 2020–2022. Med nagrajenci je bilo tudi Društvo Idrija 2020.

Zavod MOVIT, ki ima vlogo nacionalne organizacije za dva pomembna programa Evropske komisije – Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota, že od leta 1997 skrbi za kakovostno izvajanje mobilnosti mladih. Ob priložnosti praznovanja 25. letnice organizacije so v Ljubljani organizirali posebno srečanje, kjer so bile podeljene tudi nagrade za najboljše projekte, izvedene v letih 2020–2022. Veseli smo, da je med 171 izvedenimi projekti prav naš prostovoljski projekt »Mladi za rudarsko dediščino« prejel nagrado kot najboljši na področju participacije mladih. Strokovno žirijo je prepričala kakovostna izvedba projekta, velik odmev v javnosti in naslavljanje problematike ohranjanja kulturne dediščine preko participacije mladih prostovoljcev.

Plaketa in japonski javor kot priznanje za opravljeno delo

Na petkovi podelitvi smo člani Društva Idrija 2020 od direktorja Zavoda Movit, Uroša Skrinarja, in direktorice Urada za mladino Republike Slovenije, Tine Kosi, prevzeli plaketo s priznanjem in malo večje darilo – drevo japonskega javorja, ki simbolizira postopno rast in trajnostni razvoj.

Ob podelitvi so pri MOVIT-u zapisali:

»Projekt Mladi za rudarsko dediščino je z aktivacijo mladih prostovoljcev iz različnih držav odlično povezal varovanje kulturne dediščine in mladinsko delo ter obenem izkazal veliko solidarnostno noto. Prostovoljci so poleti v Idriji tri tedne aktivno delali na področju varovanja, valorizacije in popularizacije ogrožene stanovanjske dediščine najstarejšega rudarskega mesta na Slovenskem. Mednarodni prostovoljski projekt je predstavljal prvi korak v smeri dolgoročne revitalizacije hiše Giser, za katero si prizadevajo, da bo do leta 2025 postala vzorčni primer trajnostne prenove. Namenjena bo gostovanju umetnikov in prostovoljcev, hkrati pa bo služila kot študijski primer za tradicionalne stavbarske prakse in predvsem spodbujala novo razumevanje kulturne dediščine.«

Priznanje ima za nas poseben pomen, saj je bil projekt Mladi za rudarsko dediščino leta 2021 sploh prvi projekt, ki smo ga izvedli v sklopu Evropske solidarnostne enote. Plaketa že ponosno krasi prostore naše pisarne v strojnici jaška Inzaghi, javor pa bomo v zgodnjih pomladnih mesecih posadili v bližini rudarske hiše Giser, kjer bo tudi v prihodnje spominjal na prve korake k zaščiti in obnovi pomembnega dela stanovanjske dediščine idrijskih rudarjev.

Oglejte si, kako je izgledala prostovoljska akcija:

Dolga pot od ideje do nagrade

Pri Društvu Idrija 2020 smo že leta 2019 pričeli s pripravami na sodelovanje v programu Evropska solidarnostna enota, ki podpira mobilnost mladih z namenom njihovega prostovoljskega udejstvovanja. Najprej smo ob podpori Mladinskega centra Idrija pripravili prijavo za t. i. Znak kakovosti, ki organizaciji omogoča izvajanje tovrstnih projektov. Naša prijava je bila uspešna, kar je pomenilo, da smo lahko začeli s snovanjem ideje za mednarodni prostovoljski skupinski projekt »Mladi za rudarsko dediščino«. Od vsega začetka je bila naša želja v Idrijo pripeljati skupino mladih, energičnih posameznikov, ki bi nam pomagali pri ohranjanju, evidentiranju in pisanju o kulturni dediščini. Ker smo bili takrat z ekipo sredi priprav na nakup rudarske hiše Giser, se je ideja o celovitem čiščenju, izvedbi nujnih popravil, popisu zgodovinskih predmetov in beleženju celotnega procesa pojavila kar sama. Proti koncu leta 2020 je bil naš projekt odobren in kmalu smo začeli priprave na izvedbo našega prvega mednarodnega prostovoljskega projekta.

Več o poteku naše prve prostovoljske aktivnosti leta 2021 si lahko preberete na povezavi: https://www.id20.si/novice/solidarno-s-kulturno-dediscino/. Podoben projekt smo v sodelovanju z Mladinskim centrom izvedli tudi poleti leta 2022: https://www.id20.si/novice/dediscina-potrebuje-mladostno-energijo/