Javno vodstvo po strojnici Inzaghi pritegnilo Idrijčane

Javno vosdstvo po strojnici jaška Inzaghi

Z željo po počastitvi rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna smo pri društvu Idrija 2020 in zavodu ID20 v torek, 3. decembra, organizirali brezplačno javno vodstvo po prostorih strojnice jaška Inzaghi. Z obiskovalci smo na vznemirljivem popotovanju skozi zgodovino spoznali »idrijske« člane plemiške rodbine Inzaghi ter njihov vpliv na mesto in rudnik.

Obisk nas je prijetno presenetil, saj si je kar nekaj domačinov vzelo čas in prisluhnilo javnemu vodstvu po strojnici jaška Inzaghi. Matevž Šlabnik je predstavil zgodovinski razvoj strojnice, ki ni bila ves čas na današnjem mestu. Obiskovalci so lahko doživeto prisluhnili zgodbi rodbine Inzaghi, ki je poleg avstrijskega dvora zaznamovala tudi podobo Idrije, predvsem zaradi bogatih povezav s takratnimi ostalimi plemiškimi družinami v Habsburški monarhiji.

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali številne sestavne dele, ki so jih naredila vodilna podjetja v nekdanji monarhiji, zgodovinski potep pa je začinila stikalna plošča, ki naj bi jo v še nerazjasnjeni povezavi idrijski rudnik prevzel iz Hidroelektrarne Fala na Dravi.

Izkazalo se je, da je strojnica jaška Inzaghi pomembna kulturna dediščina, ki ni samo priča o tehnološki dovršenosti idrijskega rudnika, marveč tudi govori o mednarodni vpletenosti Idrije v širši svetovni tok znanosti, tehnologije in seveda tudi "cesarskih" spletk.

Zelo veseli bomo še kakšne informacije o strojnici jaška Inzaghi. Kontaktirajte nas na telefonsko številko 031 779 668 (Matevž Šlabnik) ali zivjo@idrija2020.si. Vabljeni pa, da naše aktivnosti redno spremljate s prijavo na ID20 novičnik.