Na idrijske žlikrofe v Idrijo!

Bliža se sobota, 21. avgust, ko bo Idrija zopet zadišala po idrijskih žlikrofih. Letos bo Praznik idrijskih žlikrofov prvič potekal v organizaciji Zavoda ID20, obljubljamo pa vam številne novosti, ki bodo zanimive tako za gastronomske navdušence kot tudi ostale obiskovalce vseh generacij! Tudi letos bo festival potekal v parku Mejca.

Na Prazniku idrijskih žlikrofov te polnjene testenine vsako leto zaživijo v vsej svoji veličini. Tudi letos se bodo predstavili certificirani izdelovalci idrijskih žlikrofov, ki pripravljajo številna presenečenja in nove, izvirne omake, ki bodo odlično nadgradile pristni okus idrijskih žlikrofov!

Na voljo tudi veganski žlikrofi

V letošnji ponudbi bodo prvič na voljo tudi veganski žlikrofi, ki jih bo v sodelovanju s Trgoprometom Eniko ponujala ambasadorka žlikrofov Nina Plestenjak (BeetBox). Seveda pa ne bodo manjkali nepogrešljivi izdelovalci idrijskih žlikrofov – Gostilna Kos, Trgopromet Eniko, Vaški žlikrofi Tončič, Žlikrofi Irma in Žlikrofi Žigon, ki bodo doma izdelane idrijske žlikrofe obogatili z novimi, izvirnimi in tradicionalnimi omakami.  

Tudi letos pa bodo obiskovalci lahko preizkusili jedi z že tradicionalnega Alpskega otoka, kjer se predstavljajo izdelovalci sorodnih jedi iz alpskega območja. Tako bo savinjske žlinkrofe predstavil Miha Robnik, bolj poznan kot Dans fotr kuha, ki je tudi ambasador žlikrofov. Seveda pa ne gre brez ponudbe za sladkosnede. V Idriji boste lahko prvič poizkusili pristne ribniške žinkrofe, s katerim bo v Idriji gostovalo Društvo podeželskih žena Ribnica. Gre se za kar malce prezrto ocvrto jed z Ribniškega, podobno krofom, ki jo lahko jemo tako sladko (z rožiči) ali pa slano (z mesom). Tudi letos pa vas bodo s prfarskimi štruklji ponovno razvajale članice Turističnega društva Fara.

Park Mejca - Praznik idrijskih žlikrofov
Tudi letos bo Praznik idrijskih žlikrofov potekal v prijetnem okolju idrijske Mejce. Foto: KraftArt

Premierno domači gin Zlumak

Seveda pa tudi letos na festivalu ne bo manjkala bogata ponudba pijače, ki bo odlično dopolnila okus idrijskih žlikrofov in ostalih dobrot.

Z lokalnim kraft pivom se bosta predstavljala Pivovarna Zajc iz Reke pri Cerknem in Crazy Duck iz Breznice pri Žireh, ki obljubljata bogat izbor piv in še kakšno presenečenje! Na Praznik idrijskih žlikrofov pa smo povabili tudi vinarje iz Vipavske doline – pridružila se nam bosta gostilna Arkade Cigoj iz Črnič v Vipavski dolini in Domačija Butul iz istrskega Manžana, ki bosta poleg vinskega izbora ponudila tudi kulinarično spremljavo!

Premierno pa se nam bo letos pridružila mikro destilarna Zlumak iz Spodnje Idrije, ki bo predstavila Pr'farski gin, novo kulinarično pridobitev iz naših koncev! Vsi navdušenci močnejših zvarkov pa boste lahko v poletnih okusih uživali tudi na posebni stojnici Zavoda ID20, kjer bo poleg koktejlov na voljo tudi kava Coronini.

Bogat izbor lokalnih izdelkov Idrija izbrano

Praznika idrijskih žlikrofov pa seveda ni brez tekmovanja v kuhanju divjačinske bakalce Jagerchef, ki ga pripravljamo skupaj z Zvezo lovskih družin Idrija in na katerem bodo za najboljšo divjačinsko bakalco tekmovale lokalne lovske družine. V sodelovanju z Zavodom za turizem Idrija pripravljamo tudi tržnico rokodelskih in prehrambnih izdelkov blagovne znamke Idrija izbrano.

Tudi na letošnjem Prazniku idrijskih žlikrofov se bodo predstavili lokalni ponudniki s certifikatom Idrija izbrano. Foto: KraftArt

Na samem prizorišču v idrijski Mejci pa bodo na voljo tudi aktivnosti za otroke, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Mladinskim centrom Idrija in bodo odlično dopolnjevale že obstoječa igrala na samem prizorišču.

Tudi letos pa bo na Prazniku idrijskih žlikrofov potekal bogat spremljevalni glasbeni program, v okviru katerega se bo predstavila poulična zasedba Ne joči pevec, večerni program pa bo popestril Drago Mislej – Mef.

Ekološka izvedba festivala

Ponovno bodo za usmerjanje obiskovalcev skrbeli informatorji, ki bodo obiskovalce tudi obveščali o pravilnem ločevanju odpadkov. Organizatorji si namreč že več let prizadevamo, da zmanjšujemo količino odpadkov, kar dosegamo z uporabo ekološko razgradljivega pribora in krožnikov, letos pa uvajamo tudi povratne kozarce.

Lovske družine iz Idrijsko-Cerkljanskega se bodo v okviru tekmovanja Jagerchef potegovale za lovoriko najboljše divjačinske bakalce. Foto: KraftArt

Praznik idrijskih žlikrofov je po oceni Slovenske turistične organizacije uvrščen med TOP 5 poletnih kulinaričnih festivalov v Sloveniji (2019) in je nosilec certifikata IDRIJA IZBRANO in prejemnik nagrade TOP100 Destination Award v okviru sheme Green Destination.

Festival organiziramo s finančno podporo Občine Idrije in drugih sponzorjev ter v sodelovanju z Zavodom za turizem Idrija. Na isti dan pa obiskovalci lahko spremljate tudi tekaško tekmovanje Hg Trail, ki bo potekalo po Idriji in okolici!

Tudi v letu 2021 bo dogodek izveden skladno s smernicami NIJZ, zatorej prosimo vse obiskovalce, da se držijo javno objavljenih odlokov in napotkov organizatorjev, vključno z zahtevo po dokazilu PCT (preboleli, cepljeni, testirani).