Novembra spremljajte #ZgodbeIdrije

V mesecu novembru spremljajte naša družbena omrežja, ki bodo v znamenju kampanje #ZgodbeIdrije. Predstavili bomo zgodbe mladih in starejših, ki občino Idrija vidijo kot kreativno in ustvarjalno območje, z bogato kulturno dediščino in potencialom za bogat razvoj in kreativno prihodnost.

Občina Idrija se v zadnjih letih sooča s številnimi izzivi, kot sta izseljevanje mladih ali pomanjkanje stanovanj in raznovrstnih zaposlitvenih priložnosti. Med prebivalstvom nelagodje povzroča tudi zapiranje nekaterih poštnih poslovalnic ali bančnih avtomatov, občasno je prisotno mnenje, da pokrajina izgublja bitko z večjimi mesti. A številne zgodbe prebivalcev, ki na tem območju ustvarjajo in živijo, nakazujejo, da je območje polno kreativnega potenciala.

Zgodbe posameznikov so zgodbe pokrajine

V zadnjih mesecih smo v okviru dveh projektov, Nomadland in Common Good opravili številne pogovore in intervjuje s kreativnimi posamezniki v občini Idrija. V Zavodu ID20 namreč tako predstavljamo zgodbe posameznikov, ki krojijo (ali pa še bodo) družbeno življenje na območju Idrije in okoliških vasi.

Čeprav sta projekta Common Good in Nomadland po usmeritvi precej raznolika, prvi namreč v ospredje postavlja posameznike in društva, ki ohranjajo bogato kulturno dediščino našega območja, drugi pa podeželje in občino Idrija vidi kot potencialno območje za privabljanje digitalnih nomadov, pa ju tudi marsikaj povezuje. In to so zgodbe. Kraj (oz. destinacija) je privlačen, če ponudi zanimive zgodbe, ki vključujejo lokalno skupnost ter še posebej mladi, ki na tem območju želijo razviti korenine. To pa je tudi skupna tematika naše kampanje #ZgodbeIdrije.

Od mojstrov do mladih

V kampanji #ZgodbeIdrije bomo predstavili tako znane kot tudi manj znane mojstre, ki nadaljujejo bogato poreklo kulturne dediščine Idrijskega. Odpravili smo se v delavnice, jih spraševali, zakaj so se odločili, da se ukvarjajo s kulturno dediščino, ali pa jih posneli med njihovim delom. Objavili bomo tudi povzetke delavnic, ki smo jih izpeljali (ali pa jih še bomo) in omogočajo, da mojstri in mojstrice svoje delo predstavijo tudi širši javnosti.

Pred kratkim smo izvedli tudi delavnico na kmetiji Šturmajce, ki so se je udeležili dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija.

Sočasno pa predstavljamo tudi 5 mladih, ki svoje prihodnje življenje vidijo v Idriji. Spoznali boste, s čim se ukvarjajo, zakaj imajo radi Idrijo in na katere kraje bi popeljali obiskovalce. Idrija z okolica namreč ponuja številna doživetja, ki lahko pripomorejo k ustvarjanju prostorov in aktivnosti za digitalne nomade oz. urbane mlade, ki iščejo življenje na podeželju. Zgodbe z mladimi so del projekta Nomadland, širšega evropskega projekta, kjer raziskujemo potenciale povezovanja mladinskega dela in turizma na evropskem podeželju.

Sledite nam na naših družbenih omrežjih ter bodite pozorni na ključnik #ZgodbeIdrije!

Facebook https://www.facebook.com/idrija2020

Instagram https://www.instagram.com/id20_institute/

LinkedIn https://www.linkedin.com/company/id20-institute/

Naslovna fotografija: Marko Čuk