Ob žlikrofih tudi idrijske rudarske hiše

V Idriji bo to soboto dišalo po prazničnih rudarskih jedeh. V parku Mejca se bo namreč odvil Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo postregel s pestro ponudbo tradicionalnih idrijskih jedi. A sobotno dogajanje ne bo namenjeno zgolj raziskovanju pestrosti okusov kulinaričnih specialitet, saj bo poseben poudarek namenjen tudi idrijskim rudarskim hišam, v katerih so nekoč živeli idrijski knapi in kjer so gospodinje iz izbranih sestavin pripravljale znamenite idrijske žlikrofe.

Raznolika predstavitev stanovanjske dediščine

Pri Društvu Idrija 2020, Mladinskem centru Idrija in Mestnem muzeju Idrija smo v okviru projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II) združili moči in pripravili izjemno raznolik program, namenjen spoznavanju bogate stanovanjske dediščine idrijskih rudarjev. V ospredju bodo seveda idrijske rudarske hiše, ki so s svojimi pobeljenimi fasadami in strmimi strehami stoletja kraljevale na obronkih okrog zgodovinskega jedra rudarskega mesta. S skupnimi močmi pa bomo v soboto predstavili tudi zanimivo zgodbo »prhavzov« - stanovanjskih blokov, ki jih je od poznega 19. stoletja dalje za namestitev svojih delavcev gradil idrijski rudnik. Pri Društvu Idrija 2020 jih bomo spoznavali na arhitekturnem sprehodu, mladi se bodo lahko udeležili urbane igre v organizaciji Mladinskega centra Idrija, za radovedne pa v muzejski rudarski hiši Mestni muzej Idrija pripravlja poseben doživljajski program z rudarjevo ženo.

Ker pa se bo odkrivanje skrivnosti rudarskih hiš odvijalo v sklopu Praznika idrijskih žlikrofov, bo vsak udeleženec katerega izmed zgoraj naštetih programov brezplačno prejel tudi pravo knapovsko okrepčilo! Se vidimo v soboto!

Na ogledu si boste lahko ogledali znamenite idrijske rudarske hiše, kjer so nastali značilni idrijski žlikrofi.

Sobotni program

ZA IZKUŠENE

ARHITEKTURNI SPREHOD mimo spomenikov stanovanjske dediščine idrijskih rudarjev.
KDAJ? 15.00 (tura bo trajala približno 2 uri)
KJE? Park Mejca (pri stojnici Rudarske hiše ob stavbi idrijske kamšti)
KAKO? Brezplačno. Prijave zbiramo na zivjo@idrija2020.si, na FB profilu Idrija 2020 + ID20 ali na dan dogodka na naši stojnici.
BONUS: Vsak/-a udeleženec/-ka prejme kupon, ki ga lahko unovči na Prazniku idrijskih žlikrofov!

Za MLADE

Vznemirljiva URBANA IGRA za mlade! Pridi in se preizkusi s svojimi prijatelji/-cami!
KDAJ? 10.00, 12.30 ali 15.00
KJE? Začetek v Mladinskem centru Idrija na Ulici IX. korpusa 17
KAKO? Brezplačno. Prijavi se na info@mcidrija.si ali pa v zasebno sporočilo na FB profilu MC Idrija. Prijavljene skupine imajo lahko 2 - 5 članov/-ic. Vse, kar moraš imeti s seboj, je mobilni telefon in dobro družbo. Prijave zbiramo do petka, 21. 8.
BONUS: Vsak/-a udeleženec/-ka prejme kupon, ki ga lahko unovči na Prazniku idrijskih žlikrofov!

Za RADOVEDNE

Doživljajski program RUDARJEVA ŽENA NA PRAZNIČNI DAN, kjer boste v pristnem okolju idrijske rudarske hiše na Bazoviški 4 spoznali praznični dan knapovske gospodinje.
KDAJ? Od 10.00 do 16.00
KJE? Idrijska rudarska hiša na Bazoviški 4
KAKO? Brezplačno; zaželena radovednost!
BONUS: Pokušina tradicionalnih dobrot!

* Več informacij o naših aktivnostih boste na dan dogodka lahko dobili tudi na naši stojnici v parku Mejca pred stavbo idrijske kamšti!

Dogodek se izvaja v sklopu projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II). Aktivnosti sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.