Odmevi Evropske prestolnice kulture v Idriji 

Iniciativa Evropske prestolnice kulture gotovo sodi med najpomembnejše instrumente spodbujanja kulturnega ustvarjanja in krepitve mednarodnega sodelovanja na temelju kulture v Evropski uniji. Vsako leto eno ali več mest prevzame naziv evropske kulturne prestolnice in na njegovem temelju izpelje številne prepoznavne projekte. Leta 2025 si bosta prestižni naziv delila nemški Chemnitz in Nova Gorica, ki je svojo kandidaturo utemeljila na čezmejnem sodelovanju z italijansko Gorico (GO! 2025). Kulturni odmev se bo v letih do 2025 širil po celotni regiji in tako si kakovosten program obetamo tudi v Idriji.

Prihodnji konec tedna bo v središču pozornosti Kajzer

Prvi večji dogodek organiziran v sklopu Evropske prestolnice kulture GO! 2025, bo niz predstavitev, delavnic in koncertov, ki se bo pod okriljem Občine Idrija in v sodelovanju Zavoda ID20 odvil v parku Kajzer na območju nekdanjega Jožefovega jaška. Cilj dvodnevnega dogodka med 30. septembrom in 1. oktobrom 2022 bo v družbi izkušenih mentorjev poiskati alternativne prihodnosti za novonastalo krajino »KajzerPARK«, se spoznati z idrijskimi in gostujočimi ustvarjalci ter se družiti v pristnem industrijskem okolju nekdanjega rudniškega jaška.

V petek in soboto bo v Kajzerju na ogled pop-up atelje, kjer bo magistrica slikarka Monika Slemc Klavžar, dobitnica nagrade za izjemne študijske dosežke na področju sodobne krajine (ALUO), pod naslovom »No Time To Lose« ustvarjala nova in predstavljala svoja že izvedena dela. Prav tako bo na ogled svetlobno-zvočna instalacija »Idrijski prepih«, kjer se bo predvajala glasba ustvarjalca Leona Pajerja (KUD Birštat) ob spremljavi svetlobne postavitve industrijskega oblikovalca Jožeta Carlija. V petek bo po odprti vaji Godbenega društva rudarjev Idrija na ogled film Natura Urbana režiserja Matthewa Ghandyja, ki govori o »podivjani naravi« v povojnem Berlinu. V soboto se bodo na lokaciji predstavili modelarji, ki bodo na ogled postavili svoje modele in prikazali vožnjo po modelarskem poligonu. Sklepno dejanje se bo odvilo v soboto ob 19. uri, ko si bo možno ogledati rezultate dosedanjih projektov in načrte za prenovo kompleksa, ki jih pripravlja arhitekturni biro Arrea d.o.o. Sledil bo koncert lokalnih bendov SOR, Hakattak in Billhillies.

Tako naj bi po prenovi izgledali prostori na območju nekdanjega jaška Kajzer. Načrte za prenovo kompleksa je pripravil arhitekturni biro ARREA d.o.o.

Aktivnosti bodo potekale vse do leta 2025

Iniciativa Evropske prestolnice kulture omogoča organizacijo številnih zanimivih projektov, ki se v bližnji in daljni okolici izbranega mesta odvijajo že v letih pred glavnim gostovanjem evropske kulturne prestolnice. Tako tudi v Zavodu ID20, kjer sodelujemo kot uradni partner Evropske prestolnice kulture GO! 2025, že aktivno delamo na različnih vsebinah. Prvo delavnico smo v sklopu projekta izvedli že v poletnih mesecih, ko smo ob rudarski hiši Giser z ekipo mednarodnih prostovoljcev obnavljali staro, ročno izdelano pohištvo. Nedavno smo na povabilo organizatorjev bodoče evropske prestolnice kulture gostovali na Dnevu tehnične kulture v Novi Gorici in posebno pozornost namenili predstavitvi vseslovenskega dediščinskega portala Duri. Pri Zavodu ID20 bomo tudi v naslednjih letih gradili predvsem na organizaciji in nadgradnji festivala industrijske kulture Betrib in razvoju vsebin, povezanih s stanovanjsko dediščino idrijskih rudarjev. Opis vseh načrtovanih projektov je opisan v posebni knjigi, ki je dostopna tukaj: https://issuu.com/go2025/docs/go2025eng.

Že naslednji teden dogodki v Kajzerju.
Podroben program dogodka

* Dogodki v KajzerPARKU se izvajajo v sklopu projekta Climate Action in Alpine Towns, ki podpira cilje Teritorialne agende 2030, in v sklopu Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Izvedbo projekta podpirajo Občina Idrija, Zavod za inovacije v dediščini ID20 in Filmsko gledališče Idrija.