PODCAST ODSTRTA DEDIŠČINA #8: Slovenska platforma, ki nakazuje smernice turizma po epidemiji

V tokratni epizodi podcasta predstavljamo Rudija Medveda, študenta Fakultete za turistične študije – Turistice v Portorožu, Rudijem Medvedom. V podcastu smo se pogovarjali o uspešni platformi LocalsFromZero, ki z začetkom letošnjega leta postaja del globalne zgodbe, spletnega portala za pravični in trajnostni turizem Fairbnb.

Še leto 2019 je bilo za slovenski turizem rekordno. V turističnih nastanitvenih obratih je bilo zabeleženih največ prihodov in največ prenočitev turistov doslej. Leto kasneje je turistični sektor epidemija COVID-19 povsem ohromila. A to ne velja za ponudbene in vsebinske rešitve za post-covidni turizem. V Sloveniji se namreč lahko pohvalimo z izjemno inovativno naravnanimi posamezniki in organizacijami.

Naš sogovornik Rudi Medved pomaga lokalnim turističnim ponudnikom pri trženju in promociji doživetij, svetuje na razvojnih in izobraževalnih delavnicah ter vodi podcast TourismFromZero. V 20-minutnem intervjuju, ki ga lahko poslušate v vašem najljubšem odjemalcu podcastov ali na spodnji povezavi, boste izvedeli več o tem, kakšni so trendi na turističnem področju. Že vse od začetka epidemije COVID-19 so v ospredje prišli drugačni trendi, kot so digitalni nomadi in minimalizem, predvsem pa je govora o bolj trajnostnem turizmu.

Rudi Medved v ospredje postavlja tudi pogled mladih na turizem: »Mlajši drugače gledamo na trajnost. Zavedamo se pomena podnebnih sprememb, saj smo s tem odraščali. Vendar sta v ospredju tudi sociološki in ekonomski vidik.«

Letošnje leto za platformo prelomno

V podcastu pa smo se dotaknili tudi večjih sprememb, ki v prihodnjih mesecih čakajo platformo #LocalsFromZero. Pridružili se bodo namreč start-up projektu Fairbnb, nekakšni pravični obliki veliko bolj znane platforme Airbnb. Tako študentska platforma postaja del veliko večjega projekta, v katerem dobiva Slovenija precej večjo vlogo. Več o tem pa prisluhnite v tokratni epizodi podcasta.

Platforma #LocalsFromZero od letos postaja del start-upa Fairbnb, ki deluje po zadružniškem principu. Foto: arhiv Fairbnb

---------------------------------

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage.

Naslovna fotografija: turistica.si