Razkrita dediščina stoletne idrijske kuhinje

Bogata idrijska kulinarična dediščina z novo brošuro Stoletni recepti iz Hiše Giser skozi oči mladih dobiva povsem nove odtenke. Recepte, ki jih lahko okušate tudi v okviru gastronomsko-gledališkega doživetja O, sonce moje smo namreč posodobili in jih s pomočjo mladih dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija preoblikovali v sodoben video format!

Ko smo pred nekaj leti prevzeli Hišo Giser, si nismo predstavljali, kaj vse zanimivega se v njej lahko skriva. Odkrivali smo marsikaj, od pozabljenih družinskih albumov in knjige o Titu do unikatne zbirke pil in orodja za tisoč in eno stvar, v predalu pa se je skrivala tudi posebna knjižica. Že ob odprtju je zadišalo po tistem starem vonju, po tisti patini, ki nam daje občutek, da odkrivamo nekaj prastarega, edinstvenega. Pred nami se je odprla knjižica z zakladnico domačih receptov. Brez podpisa, brez posebnih zabeležk, le z datumom, ki nas je vrnil v čas pred 100 leti - v leto 1921. Kuharska knjižica z več kot 100 recepti še zdaleč ni bila suhoparna in je nakazovala, da so tudi naši predniki uživali v hrani.

Dijaki pripravili tudi video recepte

En delček te kuharske knjižice sedaj odkrivamo tu za vas. Oblikovali smo jo v sodelovanju z dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so recepte odkrivali v okviru predmeta Turizem smo ljudje. Pripravili smo izbor sedmih receptov iz knjižice, štiri so dijaki kuhali v okviru posebne delavnice in njihovo pripravo tudi posneli in posnetke sami zmontirali. Tako mladi dijaki niso samo spoznavali bogate kulinarične dediščine, ampak se hkrati z njo tudi povezali in odkrili njeno uporabnost še za današnji čas. Nekateri od receptov so na voljo tudi v okviru kulinarično-gledališkega doživetja O, sonce moje, ki si ga lahko ogledate v Hiši Giser.

Brošuro lahko najdete na sledeči povezavi!

Tako se zaključuje naš del projekta Skupaj za več znanja, ki je potekal v okviru LAS s CILjem. Med drugim smo projekt predstavljali tudi na Prazniku idrijskih žlikrofov, kjer so mladi kuharji, med drugim tudi mednarodni prostovoljci iz Bolgarije in Španije, pripravljali idrijske žlikrofe.

Za pomoč pri izvedbi projekta se zahvaljujemo Gimnaziji Jurija Vege Idrija (predvsem učiteljicam Tinkari Grilc, Manici Seljak in Klavdiji Stepančič), Idrijsko-Cerkljanski razvojni agenciji, Tinetu Grošlju, Tomažu Markiču, Tinetu Mažgonu in Tilenu Božiču.
Sodelujoči dijaki: Jerca Leskovec, Lara Nagode, Timi Petrič, Luc Erik Mikulan, Luj Podobnik, Anže Petrovčič, Sofija Koštrica, Nuša Unijat, Živa Mikuž, Tina Štucin, Hana Božič Lapanja, Sonja Sara Margon, Lara Mihevc, Lucija Mrak, Matija Logar.

Za vsebino članka je odgovoren Zavod ID20. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 - 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.