Rudarska dediščina skozi oči 3D tehnologije 

V petek, 14. 10. 2022, sta svoja vrata ponovno na široko odprla dva zanimiva objekta, povezana z bogato dediščino idrijskih rudarjev – strojnica jaška Inzaghi in rudarska hiša Giser. S sedmošolci spodnjeidrijske osnovne šole smo namreč v Zavodu ID20 v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine izvedli delavnico, na kateri smo spoznavanje dediščine povezali z uporabo sodobnih digitalnih tehnologij. Delavnica je del programa, ki ga izvajamo pod okriljem evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Hiša Giser in njeni predmeti razkrili zanimive zgodbe

S skupino spodnjeidrijskih šolarjev smo raziskovanje bogate idrijske dediščine začeli v eni zadnjih avtentično ohranjenih idrijskih rudarskih hiš, v hiši Giser v Ulici zmage. Sprva smo skupaj spoznavali značilnosti življenja v Idriji nekoč, ki so ga zaznamovali strmi klanci, skromne življenjske razmere in delo pri rudniku, obenem pa se veliko naučili o gradbenih materialih, ki so jih rudarji uporabljali za gradnjo svojih domovanj.

V notranjosti stare rudarske hiše so mladi udeleženci delavnice prevzeli nalogo dediščinskih detektivov in se odpravili na lov za predmeti, ki so se ohranili v tem nekdanjem rudarskem domovanju. Hiša Giser se je v tem pogledu izkazala za pravo zakladnico najrazličnejših zanimivih reči. Predmeti, ki smo jih našli, so namreč razkrili številne plati življenja idrijskih rudarskih družin v preteklosti. Težaško delo pri rudniku sta ponazarjala rudarsko kladivo, t. i. šlenger, jeklenka za živo srebro in rudarska čelada, medtem ko so stara sprehajalna palica, potovalni kovček, kolo lojtrskega voza in sezuvalnik za škornje, t. i. zajec opozorili na vsakdanje pripomočke stanovalcev.

Strojnica jaška Inzaghi je postala studio za digitalizacijo

Dan smo nadaljevali na drugi lokaciji, ki je prav tako tesno povezana z rudarskim značajem Idrije, v strojnici jaška Inzaghi. Predmete, ki smo jih našli v hiši Giser, smo pazljivo prenesli v nekdanji rudniški mašinhaus, ki smo ga za potrebe delavnice spremenili v svojevrsten digitalni laboratorij. Če smo se v prvem delu delavnice posvečali predvsem spoznavanju življenja v preteklosti in iskanju starih predmetov, pa je bil drugi del namenjen odkrivanju najsodobnejših tehnologij s področja digitalnega trodimenzionalnega zajemanja predmetov. Staro in novo smo povezali ter s pomočjo aplikacije Polycam stare predmete digitalizirali. Obenem smo predmete tudi dokumentirali ter tako ustvarili zametke digitalne zbirke predmetov rudarske hiše Giser.

Spodaj si lahko ogledate nekaj predmetov, ki smo jih na delavnici dokumentirali in digitalizirali ter objavili na platformi Sketchfab:

Šlenger (rudarsko kladivo) 

Vrsta predmeta: orodje
Material predmeta: les in kovina
Dimenzije predmeta: 33,4 x 12 x 5 cm
Masa predmeta: 1,850 kg

Veliko pozornosti pritegne znamenito rudarsko kladivo, t. i. šlenger. Orodje je zanimivo predvsem zaradi ukrivljenega ročaja, ki je omogočal posebno tehniko kopanja cinabaritne rude. 

Rudarska čelada 

Vrsta predmeta: zaščitna oprema
Material predmeta: plastika
Dimenzije predmeta: 15 x 20 x 27 cm
Masa predmeta: 0,400 kg

Rudarska čelada, ki datira v zadnje obdobje delovanja idrijskega rudnika, ponazarja napredek pri razvoju varstva pri delu. 

Jeklenka za živo srebro 

Vrsta predmeta: pripomoček za shranjevanje živega srebra
Material predmeta: jeklo
Dimenzije predmeta: 35 x 12 x 12 cm
Masa predmeta: 3,600 kg

Jeklena posoda za transport živega srebra je bila nepogrešljiv del pri skladiščenju in nadaljnji trgovini s to tekočo kovino. Polna jeklenka je tehtala preko 34 kg! 

Zajec (sezuvalnik) 

Vrsta predmeta: pripomoček za sezuvanje
Material predmeta: les
Dimenzije predmeta: 5,4 x 11 x 44,5 cm
Masa predmeta: 0,688 kg

Zajec je bil nekoč nepogrešljiv del opreme vsakega domovanja. Služil je kot pomoč pri sezuvanju škornjev. 

Maketa hiše 

Vrsta predmeta: okrasni predmet
Material predmeta: les in kovina
Dimenzije predmeta: 13 x 14 x 10 cm
Masa predmeta: 0,181 kg

Maketa hiše je služila kot okras, na njej pa lahko prepoznamo posamezne elemente idrijskega tradicionalnega stavbarstva, kot je visoka fasada, simetrično postavljena okna in ganki.

------ ------ ------

Če tudi vas zanima delo s kulturno dediščino in njeno povezovanje s sodobnimi tehnologijami, vas lepo vabimo na naš dediščinski portal Duri. Posebej priporočamo udeležbo na brezplačnemu spletnemu tečaju »Digitalno raziskovanje in dokumentiranje dediščine« ter »Digitizacija kulturne dediščine«.