Rudarska hiša Giser v družbi gotskih cerkev in zdraviliškega kompleksa

Pretekli konec tedna smo z mednarodnim srečanjem v Idriji pričeli nov projekt “Baths, gothic churches and miners’ houses: Youth-led revitalisation of built cultural heritage”, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa. S partnerji iz Slovaške in Romunije bomo ustvarjali vsebine za oživitev treh svojevrstnih dediščinskih objektov – rudarske hiše, gotske cerkve in zdraviliškega kompleksa.

Projekt je nastal na našo pobudo, saj je del načrta za oživitev idrijske rudarske hiše Giser. Želimo se povezovati s partnerji v Evropi, ki se zavedajo pomena ohranjanja stavbne dediščine. Tako smo odkrili partnerje iz Romunije, ki že več let obnavljajo nekoč znamenita in mondena Neptunova kopališča v zdraviliškem kraju Băile Herculane. Zanimiva pa je tudi zgodba slovaških partnerjev, organizacije Gotická cesta, ki obnavljajo manj znano slovaško dediščino, gotske cerkvice.

Tako kot idrijske rudarske hiše, ki so zaradi svojih arhitekturnih posebnosti in pomena za rudarsko Idrijo del vpisa na seznam Unescove svetovne dediščine, so tudi zgradbe na Slovaškem in v Romuniji posebej prepoznana v evropskem merilu. Neptunova kopališča so bila vključena na seznam 7 najbolj ogroženih območij kulturne dediščine Europa Nostra leta 2022, slovaški regiji Gemer in Malohont z gotskimi cerkvami pa sta prejeli oznako evropske dediščine (European Heritage Label site).

Kaj povezuje Slovenijo, Romunijo in Slovaško?

Kljub raznolikim dediščinskih objektom so si izzivi ohranjanja stavbne dediščine v evropskem prostoru podobni. Z delitvijo znanj in izmenjavo dobrih praks s partnerji želimo prispevati k ohranjanju kulturne dediščine doma in tudi v širšem prostoru. Prizadevamo si za vključenost lokalnih skupnosti, predvsem mladih, jih preko projektnih aktivnosti opremiti z novimi znanji in pristopi na področju ohranjanja stavbne dediščine. V prihodnjih dveh letih bomo na vseh treh lokacijah organizirali različne delavnice, ki bodo med drugim posvečene tudi tradicionalnim tehnikah gradnje z lokalnimi materiali. S pomočjo 3D digitalizacije bomo zbirali podatke o stavbah, pripravili nove dediščinske produkte in jih tako postopoma oživili in napolnili z vsebinami.

Z leve: rudarska hiša Giser, Neptunova kopališča (Romunija), gotska cerkev sv. Ladislava v Kameňanih (Slovaška)

Spoznavanje zasnežene Idrije

Partnerji Goticka cesta s Slovaške in LOCUS iz Romunije so Idrijo obiskali 21. in 22. januarja 2023. Popeljali smo jih po zasneženi Idriji in predstavili rudarsko zgodovino mesta. Posebno pozornost smo posvetili idrijski rudarski hiši Giser, ki bo kot osrednji prostor projekta do konca leta 2024 gostil udeležence delavnice in tečajev s treh evropskih držav. Uvodno srečanje je poleg spoznavanja s parterji in vzpostavitve začetne faze projekta potekalo predvsem v luči predstavitve prihajajočih aktivnosti in dela projekta, ki bo izveden v Idriji.

Skupinska fotografija udeležencev pred rudarsko hišo Giser

Projekt financira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so le mnenja avtorjev in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli pomoč.