Spoznajte idrijske ustvarjalke! 

Letos premierno na Prazniku idrijskih žlikrofov predstavljamo tudi kreativni program, na katerem združujemo rokodelce in ustvarjalce z območja Idrije in okolice.

In kaj vas pričakuje na Prazniku idrijskih žlikrofov?

Izdelava Ledr žlikrof obeska iz odpadnega usnja

Zakaj ne bi idrijski žlikrof krasil tudi vaš obesek za ključe? Pridružite se na delavnici z Urško Pirc (Črna Z-račka), na kateri bomo izdelovali idrijske žlikrofe iz odpadnih materialov. Nekaj stavkov bomo namenili problematiki odpadnega materiala, času razpada le-tega in drugačnemu pogledu na odpadke. Udeleženci se bodo na delavnici naučili različnih ročnih spretnosti!

ZA KOGA? Še posebej primerno za otroke, pridružite pa se lahko tudi spremljevalci in drugi odrasli!

KDAJ? Od 12. do 14. ure v okviru rokodelskega kotička (pri tržnici).

Tkanje na tkalsko deščico in tkalski okvir

Želite poskusiti, kako se ročno tke? Na delavnici, ki jo bo vodila Alenka Rupnik iz Društva rejcev drobnice Idrija – Cerkno boste spoznali osnovne pojme o ročnem tkanju in se spoznali s tkanjem na tkalsko deščico – osnovnem pripomočku za tkanje. Skupaj bomo stkali pravo barvno zapestnico!

ZA KOGA? Delavnica je primerna tako za odrasle kot tudi za otroke od 8. leta starosti!

KDAJ? Od 14. do 16. ure v okviru rokodelskega kotička (pri tržnici).

Foto: ICRA

Delavnica izdelave idrijskih žlikrofov

Vas zanima, kako nastajajo idrijski žlikrofi? Kakšne so »kuglce«, zaradi katerih imajo idrijski žlikrofi unikaten okus? Kako jih prav oblikovati, da dobijo znameniti klobuček? Ustavite se pri Turističnem društvu Fara in se pozanimajte o številnih skrivnostih priprave …

ZA KOGA? Za vse, ki želite bolje spoznati idrijske žlikrofe

KDAJ? Od 11. do 17. ure pri stojnici Turističnega društva Fara

Življenjska pustolovščina J. A. Scopolija

Nekoč, dolgo je že tega, je Idrijo obiskal en zanimiv gospod. Želite spoznati njegovo zgodbo? Pridružite se nam posebnem doživetju za otroke, na katerem bo Tina Zadnik s pomočjo japonskega kamišibija predstavila pomembnega idrijskega učenjaka Joannesa Antoniusa Scopolija. Otroci bodo na zanimiv način spoznali svet živali, rastlin in kamnin ter izvedeli o dogodivščinah velikega moža! Japonologinja, sinologinja in ustvarjalka Tina Zadnik je igro v okviru Scopolijevega leta pripravila v sodelovanju z Muzejskim društvom Idrija, Martino Peljhan in Idrijsko-cerkljansko razvojno agencijo.

ZA KOGA? Otroke vseh starosti!

KDAJ? Ob 15. in 17. uri v paviljonu pri igralih

Foto: Tina Zadnik

SPOZNAJTE SVET USTVARJALCEV

Za več informacij o samem programu se lahko tekom dneva ustavite na naši posebni stojnici. Vse delavnice so brezplačne, prijave pa bomo zbirali na dan dogodka, saj je število mesto omejeno. Vabljeni, da skupaj z nami spoznate tudi nekatere druge lokalne rokodelce in mojstre, ki na Idrijsko-Cerkljanskem prispevajo k ohranjanju kulturne dediščine.

Ustvarjalne delavnice v okviru Praznika idrijskih žlikrofov pripravlja Zavod ID20 v sodelovanju z Mladinskim centrom Idrija. Na kreativen način združujemo 2 projekta z rokodelskega in dediščinskega področja – Curae in Common Good.