Zgodbe z Lajšta - idrijske "riviere"

Tuhtejne, poseben dogodek, ki bo prihajajočo soboto združil lokalna društva in posameznike, bo posvečen tudi razmišljanju o prostorih izven Idrije. Predstavljamo vam nov »plac«, o katerem bomo tuhtali – naravno kopališče Lajšt v Idrijski Beli, ki deluje kot odlična izhodiščna točka za raziskovanje ostalih predelov Krajinskega parka Zgornja Idrijca. Predstavljamo nekaj zanimivosti širšega območja parka!

V zadnjem članku predstavljamo zgodbe Krajinskega parka Zgornja Idrijca
Kopalci pri Lajštu v 60. letih. Foto FB Grapa Idrija

1. Kopališča

Reka Idrijca po vsej svoji dolžini ponuja obilo možnosti za plavanje in prijetno ohladitev, kar zaradi vročih poletij postaja vse bolj pomembno. A tudi v preteklosti je bilo plavanje izjemno pomembna rekreacijska aktivnost, kjer so bili v poletnih mesecih zapolnjeni vsi prosti kotički vzdolž Idrijce. Posebej priljubljeni so bili poleg kopališča pri Debeli skali tudi »žaumfi« v Strugu, že pred prvo svetovno vojno pa je pri Fežnarju v Idrijski Beli urejeno »letovišče«. Kopališče pri Lajšti je bilo sprva zaradi oddaljenosti od Idrije dostopno le najbolj zavzetim plavalcem, ki so se na kopanje odpravili peš ali s kolesom. Bolj množičnega obiska je Lajšt deležen ob 50. let dalje, ko so se Idrijčani vse bolj posluževali avtomobilskega prevoza. Konec 60. let so kopališče na Lajštu preuredili in že takrat se je ob ugodnih dnevih ob kopališču zbralo tudi do 600 obiskovalcev.

2: Letovišče pri Fežnarju. Foto FB Grapa Idrija

2. Lajšt danes in jutri

3: Vizualizacija prenovljenega gostinskega objekta na Lajštu. Avtorica: Tina Brgant, študentska razstava »Krajinski park – od Podroteje do Lajšta«

Območje med Podrotejo in Lajštom v poletnih mesecih privablja vedno več obiskovalcev tudi iz bolj oddaljenih krajev, saj reka Idrijca s svojo prijetno hladno vodo in senčnimi kotički ponuja dobrodošlo osvežitev. Da bi številnim obiskovalcem in domačinom zagotovili karseda prijetno izkušnjo doživljanja tega naravnega bisera, je pred kratkim Občina Idrija v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo UL organizirala posebno delavnico, na kateri so študenti pod mentorstvom prof. dr. Aleša Vodopivca in doc. Gašperja Medveška pripravljali idejne rešitve za ureditev različnih točk na območju med Podrotejo in Lajštom. Razstavo z idejnimi rešitvami študentov si lahko ogledate v podhodu Magazina. Držimo pesti, da se katera od načrtovanih idej tudi uresniči!

4: Vizualizacija prenovljenega gostinskega objekta na Lajštu. Avtorji: Skupina MNTE, študentska razstava »Krajinski park – od Podroteje do Lajšta«

3. Klavže

A reka Idrijca ne ponuja zgolj možnosti za prijetno poležavanje. Med najzanimivejše lokacije območja v zgornjem toku reke Idrijce namreč sodijo velikanske vodne pregrade – klavže, ki slikovito dopolnjujejo neokrnjeno naravo krajinskega parka in ki se jih vsekakor splača obiskati.

Klavže na Idrijci. Vir: Fototeka Mestnega muzeja Idrija (dostopno na spletni strani CUDHg).

Idrijski rudnik je vodne pregrade za plavljenje gradil že v 16. stoletju, a so bile te takrat še preprostejše in jih je močnejša voda redno odnašala. Leta 1772 so v času cesarice Marije Terezije po načrtih Idrijčana Jožefa Mraka pozidali največje vodne pregrade na Idrijci, preko katerih so naenkrat plavili tudi preko 10.000 m3 lesa in ki vse do danes kljubujejo silam narave in predstavljajo pomemben del tehniške dediščine Idrijskega. Skrb za klavže je bila naložena t. i. klavžarjem, ki so domovali v bližini in bdeli nad nemotenim delovanjem tega zanimivega vodnega sistema.

Klavžarji pri delu. Vir: Fototeka Mestnega muzeja Idrija (dostopno na spletni strani CUDHg).

Tuhtajmo skupaj

Poznate še kakšno zgodbo ali pa imate ideje, kako bi lahko Lajšt z okolico zaživel še z novimi vsebinami? Številne zgodbe tega zanimivega predela Idrije bodo v ospredju na dogodku Tuhtejne, kjer bomo iskali nove ideje in rešitve!

Pri zasnovi dogodka zelo pazimo tudi na to, da bo po dogodku zaživela vsaj kakšna idejna rešitev. Pri organizaciji dogodka sodelujemo z Občino Idrija in Zavodom za turizem Idrija, saj bi želeli, da bi rešitve dobile potreben zagon za resnično izvedbo, ne samo papirju. Obeta se možnost vključitve rešitev v okvir participativnega proračuna za mlade, ki je v skladu s strategijo predviden v naslednjih letih. Ravno tako pa bomo udeležence spodbujali, da se z rešitvijo prijavijo na bodoče razpise v lokalnem okolju.

Rešitve, ki bodo nastale na dogodku, bodo sicer objavljene na platformi Comm.On Heritage, ki jo bomo s partnerji zasnovali v prihodnjih mesecih, temeljila pa bo na periodnem sistemu elementov. V primeru, da bo dogodek uspešen, bomo zagotovo organizirali še kakšen podoben dogodek, ki bo v ospredje postavil tudi tiste konce v občini Idrija, ki tokrat niso prišli na vrsto. Če kot udeleženec želite sodelovati na dogodku, nam pišite na drejc.kokosar@id20.si. Z veseljem bomo rezervirali mesto za vas!

Naslovna fotografija: Kopalci pri Fežnarju. Foto FB Grapa Idrija

Dogodek Tuhtejne je finančno podprt v okviru Erasmus+ projekta Comm.On Heritage.