Žlikrofi za vse!

Minulo soboto je več kot 4000 ljubitelje idrijskih žlikrofov ponovno napolnilo idrijski park Mejca, ki je gostil Praznik idrijskih žlikrofov – festival, ki vsako leto predstavi bogatost okusov, ki jih idrijski žlikrofi lahko ponudijo.

Letos so ponudniki postregli z 28 različnimi postrežbami, ki so popestrili tradicionalen okus idrijskih žlikrofov. Poleg uveljavljenih z bakalco, golažem in ocvirki je bila letošnja ponudba še posebej raznolika. Okus in oči so navduševali barvni žlikrofi s tartufato, lešniki in parmezanom, skorajda pozabljeno tradicijo obujali tisti z zajčkom v omaki, pozitivno presenečenje pa so idrijski žlikrofi na pad thai način. Manjkali niso niti žlikrofi za vegane, vegetarijance in taki brez glutena, pa tudi žlikrofi z nadevom iz kisle repe ali žlikrofi iz ajdove moke.

Druženje tradicionalnega z inovativnim

V pripravi jedi z idrijskimi žlikrofi sta se preizkusila tudi tekmovalka oddaje MasterChef Slovenije Brina Robinik Kobal, ki je pripravljala žlikrofe s piščančjo bakalco, ter Klemen Skubic, nekdanji voditelj oddaje Šef doma, ki je žlikrofe postregel z govejimi lički in korenčkovo kremo. V spomin na prijatelja, mentorja in strokovnjaka za idrijske žlikrofe Boštjana Novaka se je hitro razprodala raclette omaka – prav taka, kot jo je za praznik pripravil leta 2017, ko je organizacijo prvič prevzela nova ekipa.

Obiskovalce so navdušili idrijski žlikrofi v kombinaciji s pad thai omako (Foto: Marko Čuk)

Festival z druženjem tradicionalnega z inovativnim tako postaja priljubljeno zbirališče vseh generacij, predvsem družin iz cele Slovenije in tudi tujine, ki to priložnost izkoristijo za ogled Idrije. Letos smo pripravili bogat program za otroke – s kamišibaj gledališko predstavo o znamenitem Scopoliju se je predstavila Tina Zadnik, številni otroci pa so se lahko preizkusili v različnih igrah, ki jih je pripravil Mladinski center Idrija. Pester program sta še dopolnjevala poslikava obraza in trampolin.

Bogat ustvarjalni program

Letošnja izvedba je poleg gastronomske ponudbe postregla tudi z ustvarjalnim programom. Obiskovalci so se preizkusili v izdelavi idrijskih žlikrofov, v izdelavi »ledr žlikrofa« iz usnja (pod vodstvom Urške Pirc) ter tkanju na tkalsko deščico (pod vodstvom Alenke Rupnik). Zavod ID20 in Mladinski center Idrija sta tako izkoristila priložnost, da projekta Common Good in Curae, ki ju izvajata v okviru programa Erasmus+, predstavita širši javnosti. Mestni muzej Idrija je s ponovitvijo predstave o tihotapki Melhiorci ter vodenimi ogledi idrijske kamšti zaokrožil dogodek s kulturnim programom.

Pogumni udeleženci so se lahko soočili tudi z izdelavo idrijskih žlikrofov (Foto: Marko Čuk)

Strokovna komisija je po dopoldanskem tekmovanju v kuhanju divjačinske bakalce, v katerem se je pomerilo osem lovskih družin, razglasila zmagovalca, in sicer lovsko družino z Mosta na Soči.

Predplačniške kartice s številnimi prednostmi

Novost je bil spremenjen način plačevanja, saj so kupone za hrano in pijačo zamenjale predplačniške kartice, s čimer želi organizator skrajševati vrste, olajšati izdajanje hrane, omogočiti večji raznolikost ponudbe ter ponuditi celostno izkušnjo festivala. Predplačniške kartice po festivalu ostajajo kartice ugodnosti, s katerimi obiskovalci dobijo več ugodnosti pri obiskih idrijske kulturne dediščine.

Izstopal je napis Žlikrofi. (Foto: Marko Čuk)

Na dogodku sta organizator in Mestni muzej Idrija zbirala tudi donatorska sredstva za obnovo Partizanske bolnice Franja in Rdeči križ Slovenije – predvsem kot odziv na nedavno ujmo.

Večer je zaključil Ansambl Ikebana, ki je v akustični in manjši zasedbi kot Suho cvetje navduševal tudi preko dneva in zabaval obiskovalce, ki so posedali po travi v polni Mejci. Tako je dogodek, ki ga sofinancirata Občina Idrija in Krajevna skupnost Mesto Idrija, sponzorirajo pa NLB – Nova Ljubljanska Banka, Elektro Primorska, Spar Slovenija in Birton, uspešno dokazal, da so idrijski žlikrofi res za vsak okus.

Obiskovalce je zabaval ansambel Suho cvetje, ki se je zvečer prelevil v Ansambl Ikebana. (Foto: Marko Čuk)

Zdaj že uveljavljen koncept z raznoliko ponudbo žlikrofov, sorodnih jedi kot so štruklji, dobro pijačo ter spremljevalnih kulturnim in ustvarjalnim programom ter aktivnostmi za otroke se je ponovno potrdil za pravega.