Festival industrijske kulture BETRIB 2023 – “Odsluženi?” 

Drugi bienalni festival industrijske kulture Betrib 2023 bo letos potekal v Topilnici Hg Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, 29. in 30. september 2023. Letošnja osrednja tema festivala bodo »odsluženi«.

Festival industrijske kulture Betrib je interdisciplinarni festival, ki slavi idrijsko industrijsko kulturo, krepi kulturo pionirstva in raziskovanja, tke vezi tovarištva in solidarnosti ter staro prepleta z novim.

Festival se odvija v Idriji, ki se je v 500 letni zgodovini rudarjenja oblikovalo v mesto s posebnimi navadami in običaji, ki se ohranjajo kljub temu, da je rudnik svoja vrata zaprl že nekaj desetletij nazaj. V okviru festivala Betrib se obračamo k idrijskemu človeku, tako samosvojemu, posebnemu, a hkrati iznajdljivemu in ustvarjalnemu.

Zanimalo nas bo ali s spremembami industrije vse ostaja odsluženo? Z industrijsko revolucijo v 19. stoletju so se odsluženi počutili kmetje, odslužena se komu zdi industrijska arhitektura 20. stoletja, odsluženi se zdimo mi v 21. stoletju, ko ChatGPT piše boljše eseje kot večina srednješolcev ali ko je bolj kreativen. Pa vendar ... "every abundance creates a new scarcity", vsak presežek ustvari novo pomanjkanje, nikoli ne zmanjka dela in nihče ni zares odslužen, le prilagoditi se mora. Pa se bomo?

S festivalom Betrib 2023 v ospredje postavljamo idrijsko kulturo, obogateno z večstoletno tradicijo delavstva in industrije, tradicije, ki živi še danes. Pa je temu res tako? S festivalom si zastavljamo vprašanja o prihodnosti industrijske kulture v času, ko se delovanje industrije ponovno spreminja.

S pogovori, razstavami, umetniškimi in ustvarjalnimi vsebinami ter glasbenim programom bomo odgovarjali na vprašanja o prihodnosti industrijske kulture in se spraševali o uporabnosti predmetov, prostorov in nas samih. Nova doživetja bodo svoje mesto našle v še ne obnovljenih prostorih objekta Topilnice, na zadnji postaji poti pridobivanja živega srebra v Idriji.

Več na spletni strani festivala: https://www.betrib.si/

Program festivala industrijske kulture Betrib pripravljamo v sodelovanju z lokalnimi partnerji: CUDHg Idrija

Projekt je sofinanciran s strani programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025 Nova Gorica Gorizia