Duri odpirajo vrata v svet kulturne dediščine

V Društvu Idrija 2020 smo že vrsto let zavezani delovanju na področju kulturne dediščine, s čimer želimo prispevati k večji prepoznavnosti njenega pomena za celotno družbo. Svoje dejavnosti smo v sklopu projekta Digitalni dediščinski inkubator še nadgradili ter v sodelovanju z Zavodom Dobra pot iz Brkinov in mariborsko KIBLO pripravili vseslovensko dediščinsko platformo Duri. V petek, 20. maja 2022, platformo Duri premierno predstavljamo na posebni novinarski konferenci v Mariboru.

Delo, ki smo ga pri idrijsko-brkinsko-mariborski navezi izvedli v preteklih mesecih počasi dobiva konkretnejše obrise. Od začetka leta smo intenzivno pripravljali novo spletno platformo Duri, s katero želimo vsem obiskovalcem na široko odpreti vrata v svet spoznavanja, raziskovanja in ustvarjanja na področju kulturne dediščine. Na platformi Duri so že zbrane novice in namigi za dediščinske dogodke, obenem pa je posebna pozornost namenjena tudi predstavitvi aplikacije Zapisi spomina, kjer lahko uporabniki beležijo spomine svojih bližnjih. Vsem registriranim uporabnikom so že na voljo tudi prvi trije spletni tečaji, ki so posvečeni digitalnemu raziskovanju in digitizaciji dediščine ter podpori pri prenovi starih hiš. Upamo, da bo platforma Duri, ki jo bomo v prihodnjih mesecih še nadgrajevali, postala stičišče vseh ljubiteljev kulturne dediščine.

Spletni portal Duri vabi ljubitelje kulturne dediščine. Foto: zajem zaslona.

Javna predstavitev s tiskovno konferenco

Tiskovna konferenca ob predstavitvi  spletnega portal Duri bo potekala v petek, 20. maja 2022, ob 11. uri, in sicer hibridno: v MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9, Maribor) in preko spleta na platformi ZOOM (https://us06web.zoom.us/j/89599285116). Na tiskovni konferenci bodo sodelovali: Nava Vardjan, Zavod Dobra pot, Matevž Straus, Društvo Idrija 2020, in Žiga Pavlovič, KID KIBLA. Vabljeni, da se nam pridružite.

Utrinek s snemanja spletnega tečaja na temo digitizacije kulturne dediščine. Foto: Idrija 2020.

Partnerstvo zasnovano na povezovanju

Projekt Digitalni dediščinski inkubator je bil v okviru javnega razpisa Ministrstva za javno upravo za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij izbran na področju kulture, saj je namenjen predvsem zbliževanju sektorja kulturne dediščine in v sodobnem času nujne digitalizacije. Partnerji v Društvu Idrija 2020, Zavodu Dobra pot in KID KIBLA, ki vsak v svojem okolju delujemo na področju razvoja kulturne dediščine in izobraževanja, smo razvili celovit program, ki bo te izzive nagovarjal s serijo dogodkov, izobraževanj in individualne podpore, vse skupaj pa nadgradil z vzpostavitvijo spletne platforme Duri, namenjene podpiranju, informiranju in povezovanju vseh, ki delujejo na področju kulturne dediščine. Projekt je bil izmed 47 podprtih projektov na državnem nivoju prepoznan kot najboljši na področju kulture, kar vsem partnerjem daje dodatno potrditev, da so naša prizadevanja po popularizaciji kulturne dediščine potrebna in zaželena.

Naslovna fotografija: Cerkev sv. Trojice v Hrastovljah. Foto: Jaka Ivančič (www.slovenia.info).