Kmetijstvo potrebuje digitalizacijo

Zavod ID20 kot partner sodeluje tudi v okviru projekta Agriskills, ki v ospredje postavlja izzive na področju digitalizacije kmetijstva. Prispevali smo v katalog dobrih praks, ki je bil pred kratkim objavljen na spletni strani Agriskills. Več kot 30 dobrih praks predstavlja predstavlja potencial digitalizacije kmetijstva.

V današnjem hitro spreminjajočem se svetu tehnologije igrajo ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti vsakega sektorja, vključno s kmetijstvom. Digitalizacija kmetijstva, ki je pogosto opisana kot 'Kmetijstvo 4.0', predstavlja revolucionarno pot k večji produktivnosti, trajnosti in ekonomski učinkovitosti. S tem, ko vključujemo inovativne tehnologije, kot so umetna inteligenca, internet stvari (IoT) in veliki podatki, lahko preobrazimo tradicionalne kmetijske prakse v učinkovite in optimizirane procese.

Predstavljajmo si kmetijo, kjer vsako rastlino natančno spremljajo senzorji, ki merijo vlago v tleh, temperaturo in druge vitalne parametre. Te informacije se v realnem času prenašajo na pametne naprave, kar omogoča kmetom, da sprejemajo informirane odločitve, ki zmanjšujejo porabo vode in izboljšujejo pridelek. To ni znanstvena fantastika, ampak realnost digitaliziranega kmetijstva.

Vendar pa digitalizacija ne prinaša le tehnoloških prebojev, ampak tudi potrebo po izobraževanju in usposabljanju za kmete. Z razumevanjem in sprejetjem digitalnih orodij se kmetijski delavci lahko opolnomočijo, da postanejo bolj samozadostni in inovativni. Skozi e-učenje in spletna usposabljanja se lahko kmetijska skupnost nauči, kako najbolje izkoristiti digitalne tehnologije za izboljšanje svojih operacij.

Digitalizacija prinaša številne nove izzive na področju kmetijstva.

Katalog dobrih praks

V okviru projekta Agriskills smo partnerjem pomagali pri pripravi kataloga dobrih praks, ki je objavljen v okviru platforme Agriskills. Katalog poleg tega opisuje obstoječe digitalne tehnologije in prikazuje, kako so kmetje drugod po Evropi že uporabili inovativne rešitve. Dobre prakse smo razporedili po različnih strokovnih področjih, kar omogoča lažje odkrivanje in navigacijo po katalogu.

Katalog tako uspešno dopolnjuje tečaj Agriskills, ki smo ga predstavili pred kratkim. Tečaj je dostopen v 5 jezikih, ki udeležencem ponujajo osnovna znanja digitalizacije na področju kmetijstva.Omogča samostojno učenje v skladu s časovnimi zahtevami udeleženca. Vseh 5 modulov, ki smo jih pripravili s partnerji, naslavlja rešitve preciznega in pametnega kmetijstva ter strategije digitalne transformacije.

Do tečaja in kataloga dobrih praks lahko dostopate preko platforme https://training.agriskills40.com/.

Sledite projektu na socialnih omrežjih:

Facebook:  https://www.facebook.com/agriskills4.0/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/agriskills-4-0