Ljubiteljski sadjarji zbrani ob hiši Giser

V petek, 21. oktobra 2022, je v sadovnjaku rudarske hiše Giser v organizaciji Zavoda ID20 in Ljudske univerze Ajdovščina potekala praktična delavnica obrezovanja sadnega drevja. Več kot 20 udeležencev je v prijetnem naravnem okolju z veseljem prisluhnilo delavnici g. Ivana Kodriča, ki je v ospredje postavila marsikateri udeležencem še neznani vidik dela v sadovnjaku.

Izpostavljen pomen ohranjanja kulturne krajine

Težke življenjske razmere so v preteklosti narekovale tesno povezanost ljudi z naravo, kjer so si posamezniki znali poiskati gradbeni material in kurivo za ogrevanje svojih domovanj. Obenem je bila narava ob odsotnosti velikih nakupovalnih središč še do nedavnega neposreden vir prehrane. Nič drugače ni bilo v rudarski Idriji, kjer so knapovske družine posvečale posebno skrb neposredni okolici idrijskih rudarskih hiš. Tu so si uredile svoje zelenjavne vrtove za skromen hišni pridelek, senožeti za preskrbo domačih živali in sadovnjake, kjer se je našlo dovolj sadja za sprotno porabo, za pripravo kisa in žganih pijač. Vsi ti elementi kulturne krajine so se ohranili tudi ob rudarski hiši Giser na Ulici zmage, ki se iz opuščenega objekta postopoma razvija v stičišče ljubiteljev kulturne dediščine.

Udeleženci so se zbrali v čudovitem sadovnjaku na pobočjih ob hiši Giser. Foto: Nejc Menard

Prijetno popoldne v sadovnjaku

Člani Zavoda ID20, številni sosedje in domačini smo se v petek, 21. oktobra 2022, zbrali ob rudarski hiši Giser in se posvetili še do nedavnega povsem preraščenemu sadovnjaku. Tu smo prisluhnili zanimivi predstavitvi izkušenega strokovnjaka za sadjarstvo Ivana Kodriča, ki je vodil delavnico obrezovanja sadnega drevja. Skupaj smo spoznavali številne napotke, kako in kdaj se obrezovanja sploh lotiti, ob praktičnem prikazu pa smo se veliko naučili tudi o postopanju z različnimi sadnimi sortami. V sproščenem vzdušju smo si udeleženci izmenjali številne izkušnje z obrezovanjem, mentor Ivan Kodrič pa nam je znal odgovoriti na prenekatero sadjarsko dilemo. Uspešno izvedena delavnica predstavlja dobro popotnico za nadaljnji razvoj sadovnjaka pri hiši Giser, kakor tudi za sadovnjake številnih udeležencev. 

Delavnico je vodil izkušeni strokovnjak za sadjarstvo Ivan Kodrič. Foto: Nejc Menard

Aktivnosti za revitalizacijo rudarske hiše Giser finančno podpira Evropska prestolnica kulture Nova Gorica GO! 2025