Mollina, vasica ali mesto na andaluzijskem podeželju?

V okviru enotedenskega programa izmenjave Erasmus+, ki se osredotoča na revitalizacijo podeželskih območji skozi podjetništvo, smo imeli priložnost obiskati Mollino, očarljivo mestece v španski regiji Andaluzija. Mollina, znana po odličnem vinu in olivah, nam je ponudila idealno okolje za razvoj naših veščin in kompetenc pri delu na podeželju, hkrati pa smo odkrivali bogato kulturno dediščino španskega podeželja. Spoznali smo številne zgodbe, prepojene z dediščino, ki jih turisti pogosto spregledajo, ko omejijo svoje obiske le na obalna letovišča na Costi del Sol.

Usposabljanje Rural Boosters oz. po slovensko Podeželski pospeševalci je bilo namenjeno 22 mladinskim delavcem iz 10 evropskih držav - Španije, Norveške, Grčije, Ukrajine, Portugalske, Italije, Hrvaške, Bolgarije, Turčije in Slovenije. Izmenjavo so organizirali pri španskem društvu Asociación Juvenil Almenaras v “vasici” Molllina v bližini Malage. Mollina, ki je za slovenske razmere v resnici že manjše mesto s 5000 prebivalci, je povsem primerljiva z Idrijo. Ker je prepletena z ozkimi ulicami, ki so obdane z nizkimi belimi hišami s čudovitimi rumenimi poudarki, na prvi pogled zares ne daje vtisa pravega mesta. Okrog vasi se razprostirajo nasadi oljk, vinogradov in pomarančevcev, sicer značilni tudi za večino preostale Andaluzije.

Skrite zgodbe španskega podeželja

Tekom tedna smo se s kampusa Ceulaj večkrat podali po bližnjem naselju in počasi odkrivali, da premore veliko več, kot je sprva kazalo. Območje se združuje v zadruge, ki ponuja lokalne produkte, in premore kar tri predelovalnice oljčnega olja. Na robu Molline se nahaja še neverjetni Museo de Belenes, muzej jaslic, ki je svoje mesto tu našel povsem po naključju, po zaslugi premožnega prebivalca Molline, ki je želel ustvariti prostor, kjer bi se lahko razstavljala in ohranjala tradicija ter umetnost izdelovanja jaslic. Povsem po naključju smo se z lastnikom pred muzejem tudi srečali in z nami je delil svojo neverjetno zgodbo o uspehu. A to je le ena od zgodb, ki jih pripovedujejo prebivalci Molline. Podeželski značaj mesta, združen s splošnim sproščenim vzdušjem v Andaluziji, je ustvaril številne priložnosti za stike z domačini. Kljub pomanjkljivemu znanju španščine nam je komunikacija vseeno uspela z uporabo gest in nasmehi na obrazih. Bila je odlična učna izkušnja komuniciranja z ljudmi iz različnih kultur, tudi ko nismo govorili istega jezika.

Udeleženci na delavnici

Delavnice v Ceulaju smo v veliki meri povezovali s konkretnimi primeri, iskali smo ideje za revitalizacijo Molline, oblikovali turistično ponudbo in produkte, ki bi doprinesli k prepoznavnosti naselij po vsej Andaluziji. Cipriano Ramosa, eden izmed trenerjevna aktivnosti, je predstavil svoje delo v sklopu agencije Oletrips in produkt, ki ga razvija za naselje Arenas in lokalnega ponudnika Antonia. Ta želi tradicijo peke kruha nadgraditi v pravo turistično ponudbo. Cilj delavnic je bil tako mladim zagotoviti različna orodja in razvijati kompetence za spodbujanje podjetništva na podeželskih območij. Večkrat smo se srečali s koncepti socialnega podjetništva, kulturno dediščino obravnavali kot razvojno priložnost ter izpopolnjevali znanja turističnih produktih.

Ljubezenski doživljaji soustvarjajo podobo pokrajine

Priložnost smo imeli obiskati tudi slabe pol ure oddaljeno Antequero, ki je zaradi svoje središčne lege v Andaluziji skoraj postala njena prestolnica. Mesto s 33 cerkvami – več na prebivalca kot kjerkoli drugje v Španiji!, se ponaša s tremi območji Unescove svetovne dediščine:

 • Antequera Dolmens – tri megalitski spomeniki z neolitika in bronaste dobe
 • El Torcal de Antequera – kraška gorska formacija s številnimi nenavadnimi oblikami in
 • La Peña de los Enamorados (Skala zaljubljencev), ki s svojo obliko spominja na profil človekovega obraza in je znana po poznosrednjeveški zgodbi prepovedane ljubezni med kristjanko in muslimanom, ki sta svoj konec dočakala skupaj na vrhu te gore. Tragični smrti naj bi na tem območju pomagali muslimanom in kristjanom najti mir po tolikih preteklih bitkah.

V mestu je še danes opazna mavrska arhitektura, značilna za Andaluzijo. Na hribu nad Antequero stoji mavrska trdnjava Alcazaba, ki spominja na znamenito Alhambro v Granadi. Postavljena je bila nad rimskimi ruševinami , da bi preprečila krščansko napredovanje s severa. Podali smo se tudi proti čudovitimi hribi, ki obdajajo Mollino in obiskali naravni rezervat Laguna de Fuente de Piedra, znan po ptičih plamencih. Rezervat je dom tudi številnim drugim vrstam ptic in na dan obiska smo bili deležni preleta jate žerjavov. Te ptice vsako lete letijo iz severne Evrope proti Iberskem polotoku in nazaj, tako da jih je ob posebnih priložnostih mogoče opaziti tudi v Sloveniji! 

________________________________________

Dogodka so se udeležile sledeče organizacije:

 • Asociación Juvenil Almenaras (Španija) 
 • MediaTerraΝea (Grčija): 
 • Kalistratia ODV (Italija)  
 • Creatorium (Norveška) 
 • The Change is in You Association (Bulgarija) 
 • Constellation Korostiv (Ukrajina) 
 • Akdeniz Naturel Yasam Dernegi (Turčija) 
 • Udruga Alfa Albona (Hrvaška)  
 • Associação Inspira! Intervenção juvenil e ambiental (Portugalska)
Dogodek je potekal v okviru evropskega programa Erasmus+.