Na »pikniku« v Mejci več tisoč obiskovalcev

Letošnji Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je prvič organiziral Zavod ID20, je uspel v vseh pogledih. Številni obiskovalci iz Slovenije in tujine so okušali nove in izvirne omake, ki so jih ponujali certificirani proizvajalci idrijskih žlikrofov. Kljub vročemu vremenu pa se je idrijski park Mejca že drugič izkazal kot odlično prizorišče za največji kulinarični dogodek na Idrijsko-Cerkljanskem.

Organizatorji smo z velikim veseljem ugotavljali, da so tudi tokrat idrijski žlikrofi privabili številne obiskovalce, ki so se po komentarjih sodeč v idrijski Mejci počutili kot doma. Nekateri so tako posedali po odejah, drugi so se »balinčkali«, spet tretji pa obujali spomine na poletni dopust.

Skuhali več kot tono idrijskih žlikrofov 

Še najbolj veseli pa smo bili, ko smo videli vesele obraze ponudnikov idrijskih žlikrofov. Kljub temu, da so morali pripraviti in skuhati tisoče idrijskih žlikrofov, kakšne večje utrujenosti med njimi ni bilo zaslediti. Čeprav je bilo treba kdaj pa kdaj na žlikrofe tudi počakati, je po zaslugi pomočnikov in informatorjev kuhanje potekalo povsem gladko, obiskovalci pa domov zagotovo niso hodili lačnih ust. Vsi ponudniki skupaj so letos skuhali kar tono idrijskih žlikrofov! 

Tudi letos so za čistočo in urejenost prizorišča skrbeli informatorji, ki so poleg tega obiskovalce usmerjali tudi pri ločevanju odpadkov. Tako se Praznik idrijskih žlikrofov uvršča med najbolj ekološke festivale v Sloveniji, za kar so letošnje leto zaslužni tudi povratni kozarčki, ki jih je za potrebe festivala posodil Klub idrijskih študentov.  

Na Prazniku idrijskih žlikrofov pa že tradicionalno ne sme manjkati tekmovanje v kuhanju divjačinske bakalce, ki jo organiziramo v sodelovanju z Zvezo lovskih družin Idrija. Tako se je 8 lovskih družin že od jutra trudilo, da strokovno komisijo, ki so jo sestavljali župan Tomaž Vencelj ter kuharja Črt Butul in Miha Robnik (Dans fotr kuha), prepričajo z najboljšo divjačinsko bakalco. Letos je ta lovorika pripadla Lovski družini Krekovše, točneje njihovi 2. ekipi.  

V tekmovanju za najboljšo divjačinsko bakalco je tekmovalo 8 različnih lovskih družin. Foto: Tine Mažgon & Natalie Rupnik

Seveda pa poleg hrane dobro dene tudi kakšen kozarček žlahtne kapljice. Letos je bila ponudba še posebej pestra, saj so obiskovalci lahko okušali lokalna kraft piva, okusna vina, koktejle, kvalitetno kavo in seveda bogat izbor brezalkoholnih pijač. Pravzaprav za vsakogar nekaj. Nad festivalsko ponudbo so bili navdušeni tudi v ocenjevalni komisiji, ki je izvedla reden pregled kvalitete festivala. Komisija, v kateri so bili etnolog dr. Janez Bogataj, kuharski mojster Franc Jezeršek, kulinarična strokovnjakinja dr. Tanja Lešnik Štuhec in arhitekt Cveto Koder, je bila nad izgledom in izvedbo festivala nadvse zadovoljna, kar pomeni, da se bo festival še naprej z velikim ponosom ponašal s certifikatom Idrija izbrano.  

Ne samo žlikrofi, ampak tudi žinkrofi in žlinkrofi

V okviru festivala pa smo tudi tokrat za obiskovalce pripravili marsikatero zanimivost, ki je povezana z bogato idrijsko kulturo. Tako so se v okviru Alpskega otoka ponovno predstavljali »sorodniki« idrijskih žlikrofov, tokrat ribniški žinkrofi in savinjski žlinkrofi. Moderatorka dogodka, Vesna Marinac, pa je pred mikrofon povabila Rasta Revna, preučevalca idrijske zgodovine, ki je obiskovalcem pojasnil prihod žlikrofov v Idrijo. V sodelovanju z Založbo Bogataj pa se je predstavila tudi Mateja Perpar, ki je v lanskem letu sodelovala v pisateljski rezidenci projekta PIRH II. V knjigi, ki je ravno pred izidom, je namreč pozornost namenila tudi idrijskim žlikrofom. 

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se predstavljali tudi bratranci idrijskih žlikrofov. Med njimi so bili tudi savinjski žlinkrofi, ki jih je pripravljal Miha Robnik (Dans fotr kuha). Foto: Tine Mažgon & Natalie Rupnik

Za bogat spremljevalni program so letos poskrbeli v poulični zasedbi Ne joči pevec, ki so dodobra ogreli obiskovalce. Številni obiskovalci pa so počakali vse do večera, ko se nam je pridružil Drago Mislej – Mef s spremljevalno zasedbo. S svojim glasom nas je ponesel na valove Jadranskega morja in poskrbel za prijeten zaključek Praznika idrijskih žlikrofov.

Praznika idrijskih žlikrofov ne bi bilo brez podpore Občina Idrija, sodelovanja s KS Mesto Idrija in skupnega dela z Zavodom za turizem Idrija. Upamo in verjamemo, da bomo to sodelovanje v prihodnje le še krepili. Hvala tudi za dolgoletno partnerstvo Sparu Slovenija ter novim partnerjem NLB - Nova Ljubljanska banka in Elektro Primorska d.d. Mladinskemu centru Idrija pa hvala za predajo štafetne palice in sodelovanje. Hvala Mestnemu muzeju Idrija za pomoč in vodene oglede in Zvezi lovskih družin Idrija za organizacijo tekmovanja v kuhanju bakalce. 

Hvala seveda tudi vsem drugim, manjšim podjetjem in partnerjem, ponudnikom in prijateljem, ki ste podprli uspeh praznika.

Se vidimo prihodnje leto!