Sodobni ples kot navdih za skupnost

Zadnji trening v okviru projekta Comm.On Heritage, ki v ospredje postavlja vključujoč razvoj dediščine na odročnih območjih, je bil namenjen plesu. Zelo zanimivo povezavo plesa in dediščine je predstavila Madalena Victorino, priznana portugalska umetnica, ki povezuje sodobni ples in lokalno skupnost.  

Ples vedno predstavlja nekakšno govorico telesa, kar še posebej izpostavlja sodobni ples. Tako smo se v okviru virtualnega treninga, ki bi sicer moral potekati na Portugalskem, za nekaj ur preselili v svet umetnosti. Madalena Victorino je doživeto pripovedovala lastno zgodbo o tem, kako je zbrala pogum in se kot najstnica preselila v Anglijo, kjer je obiskovala London School of Contemporary Dance. Po vrnitvi na Portugalsko pa se je odločila, da se bo umetniško posvetila sodobnemu plesu kot povezovalcu skupnosti.

Je torej človek še povezan z Zemljo in naravo?

Projekti, ki jih izvaja v okviru lastnega umetniškega programa Lavrar o Mar, se posvečajo odnosom med človekom in naravo. Je torej človek še povezan z Zemljo in naravo? V nenavadnih, vendar sporočilno močnih predstavah vlogo dobi tudi lokalna skupnost, ki je vključena v predstavo od samega začetka. Primer takšnega pristopa je projekt Quando. Prizorišče je praktično »sredi ničesar«, obiskovalci se namreč najprej odpravijo na 4 km pot v nekakšen »začaran gozd«. Celotna predstava, ki vključuje tudi lokalno prebivalstvo in se seli po različnih krajih, skozi citate znanih aktivistov, filozofov in umetnikov opozarja na družbene krivice in probleme onesnaženosti in brezbrižnega obnašanja do narave.  

Projekt Quando je umetniški projekt, ki združuje ples, gledališče in glasbo ter v ospredje postavlja lokalno skupnost in naš odnos do Zemlje. Foto: Lavrar o Mar

Človeško gibanje je jezik

Vodilo Madalene Victorino je, da je »človeško gibanje jezik. Jezik, ki vodi telo, da se osvobodi, da gre še dalje, ki lahko ponovno osmisli življenje«. To je predvsem izpostavila v predstavi Estação Terminal, ki je v ospredje postavil človekovo osamljenost. V projekt je vključila marginalce iz družbe, kriminalce, brezdomce, kaznjence in transseksualce, osamljene, ki skozi ples ponovno osmislijo svoje življenje. Ponovno se vzpostavi skupnost, ki jo udeleženci predstave ne poznajo, na koncu pa se nastopajočim pridruži še občinstvo, ki se »združi« z njimi v zaključni zabavi. 

Madalena Victorino je tako na srečanju predstavila zelo zanimiv pogled, predvsem zaradi svojega razmišljanja, ki ne loči toliko med podeželjem in urbanim, med mladim in starim. Čeprav že v zrelih letih, razmišlja zelo prodorno in je še vedno polna energijo. To dokazujejo tudi zanimivi trajnostni turistični programi, v katerih skozi doživljanje in refleksijo povezuje spoznavanje kulturne in naravne dediščine na Portugalskem.