Vabilo na delavnico obrezovanja sadnega drevja ob hiši Giser

Pri Zavodu ID20 v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina organiziramo delavnico obrezovanja sadnega drevja, ki bo potekala v petek, 21. oktobra 2022, v sadovnjaku hiše Giser na Ulici zmage 12. Na delavnici bomo spoznali veščine, ki nam vsako jesen oz. pomlad pridejo prav pri vzdrževanju sadovnjakov.

Poligon za preizkušanje novih znanj bo ponudil sadovnjak do nedavnega opuščene rudarske hiše Giser, v katerem so nekdanji stanovalci vsako leto pridelali dovolj sadja za kis, mošt in različne žgane priboljške. Predavanje, ki bo združeno s praktično delavnico obrezovanja drevja, bo izvedel izkušeni sadjar Ivan Kodrič. Delavnica bo potekala med 15.00 in 18.00.

Za udeležbo na brezplačni delavnici so potrebne prijave na e-poštni naslov info@id20.si ali na telefonsko številko 031 779 668. Prijave sprejemamo do četrtka, 20. oktobra 2022. V primeru slabega vremena delavnica odpade oz. bo prestavljena na drug termin. 

Delavnica bo potekala v prijetnem okolju rudarske hiše Giser.

Hiša Giser gosti vse več aktivnosti

Delavnico organiziramo v sklopu naših širših prizadevanj za oživitev stare rudarske hiše Giser, ki je več kot dve desetletji samevala. Poleti leta 2021 smo organizirali prvo mednarodno prostovoljsko akcijo, na kateri smo s pomočjo 12 prostovoljcev iz 9 evropskih držav hišo in okolico očistili, uredili vrtove in obnovili leseno lopo. Junija in julija 2022 smo z aktivnostmi nadaljevali, tudi tokrat ob pomoči mednarodnih prostovoljcev programa Evropske solidarnostne enote. Ob vsem tem pa se je kot tradicionalni dogodek že uveljavil tudi Dan rudarskih hiš, kjer od leta 2020 vsak prvi julijski konec tedna pomembno vlogo odigra ravno hiša Giser. Zanimive aktivnosti bomo organizirali tudi v prihodnje, številne pa bodo, tako kot prihajajoča delavnica obrezovanja sadnega drevja, del programa, podprtega s strani Evropske prestolnice kulture Nova Gorica GO! 2025.