Digitalni dediščinski inkubator - DDI  (2022 – 2023)

Projekt Digitalni dediščinski inkubator (DDI) je namenjen zbliževanju sektorja kulturne dediščine in v sodobnem času nujne digitalizacije. V okviru projekta smo razvili celovit program, ki na izzive dediščine odgovarja z nizom zanimivih dogodkov in izobraževanj, vse skupaj pa nadgrajuje z vzpostavitvijo spletne platforme Duri. Ta bo namenjena podpori, informiranju in povezovanju vseh, ki že delujejo ali pa bi si želeli delovati na področju kulturne dediščine.

Zakaj digitalni dediščinski inkubator?

Partnerji v Društvu Idrija 2020, Zavodu Dobra pot in KID KIBLA, ki vsak v svojem okolju delujemo na področju razvoja kulturne dediščine in izobraževanja smo prepričani, da je kulturna dediščina izjemen, a še ne dovolj prepoznan razvojni kapital družbe. Nudi nam priložnosti na najrazličnejših področjih – od grajenja skupnosti do podjetništva, digitalizacije in kreativnih industrij. Ta potencial pa je mogoče uresničiti le z inovativnim in v prihodnost usmerjenim pristopom.

Menimo, da imamo v tem pristopu ključno vlogo nevladni in zasebni akterji, torej nevladne organizacije, skupine prostovoljcev, lokalno prebivalstvo, neformalne skupine, različna društva, kreativci in podjetniki, ki lahko s sicer laičnim, a pogosto zanesenjaškim pristopom k dediščini dopolnimo delo muzejev in drugih ustanov. Le v povezanem delovanju bo namreč kulturna dediščina za ljudi postala vir navdiha in smerokaz za ustvarjanje sedanjosti in prihodnosti.

Izzivi dediščinskega sektorja

Namen projekta je vpeljevala digitalnega programa “Digitalni dediščinski inkubator (DDI)” za učinkovitejše odzivanje na izzive dediščinskega sektorja ter digitalno transformacijo kulturne dediščine in partnerjev. Za doseganje ciljev bo vzpostavljena skupnostna spletna platforma, nadgradili bomo aplikacijo za beleženje dediščinskih spominov, izvajali javne (hibridne) dogodke za vključevanje in razvoj dediščinskih skupnosti, izvajali (hibridne) treninge in usposabljanja ter nudili individualna svetovanja in individualno podporo uporabnikom v obliki storitev.

Spletni portal Duri vabi ljubitelje kulturne dediščine. Foto: zajem zaslona.

Pridruži se na spletni platformi Duri!

Na skupnostni spletni platformi Duri bodo gostovale izobraževalne vsebine o dediščini v različnih oblikah. Platforma bo omogočala aktivno udeležbo vsem registriranim uporabnikom preko povezovanja z drugimi uporabniki in soustvarjanja spletne dediščinske skupnosti.

Na platformi boste našli zanimive bloge, podcaste, spletne tečaje in članke o dediščini, poleg tega tudi zemljevid dediščinskih društev in organizacij ter številne prostovoljske priložnosti na področju dediščine.

Preizkusili se boste lahko v popisovanju elementov kulturne dediščine v svojem lokalnem okolju, izvedeli, kaj narediti ob odkritju arheološke najdbe, kako zaščititi dediščinske predmete pred uničenjem in kakšno vlogo ima nesnovna dediščina.

Spoznali boste, na kaj je treba paziti pri obnavljanju stare hiše, kako digitalno dokumentirati dediščino, in slišali navdihujoče zgodbe o razvoju dediščine skozi podjetništvo.

Za najbolj zavzete bodo na voljo tudi individualna podpora, svetovanje in mentorstvo pri spoznavanju naprednih tehnologij za interpretacijo dediščine.

Edinstven pristop

Izjemno ponosni smo, da je bil projekt DDI na državnem nivoju prepoznan kot najboljši v sklopu kulture, verjamemo pa, da je naš program za digitalno transformacijo kulturne dediščine zaradi svojega skupnostnega pristopa edinstven ne samo v slovenskem, temveč tudi v širšem evropskem prostoru. V prihajajočem letu in pol bo projekt DDI postal ena vidnejših aktivnosti vseh konzorcijskih partnerjev, ki bomo na osi Brkini – Idrija – Maribor utrjevali zavest o pomembnosti ohranjanja in razvoja naše kulturne dediščine.

Trajanje projekta: 1.1.2022 - 30.6.2023

Vrednost projekta: 199.889,14 €

Partnerji v projektu: Društvo za mladinski razvoj Idrija 2020 (vodilni partner), Zavod dobra pot, zavod za kulturo in sonaravno delovanje in Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

Projekt sofinancira Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije.