Hackathon – nov pristop h kulturni dediščini

Dialog mladih - foto Marko Čuk

Ko je grški vojak Filipid prisopihal od Maratona do Aten in se zgrudil na tla, si verjetno ni predstavljal, kako močno bo njegovo dejanje vplivalo na svet še več kot dve tisočletji po dogodku. V zadnjem času se vedno aktualnemu maratonu kot tekaški preizkušnji pridružuje tudi hackathon, ki na različnih področjih išče nove, inovativne rešitve.

Hackathon oz. hekaton, kot ga lahko tudi pišemo, ima vsebinsko z grškim Filipidom kaj malo skupnega, veže pa ga simbolika – kako doseči maksimalen učinek v zelo kratkem času. Ime hackathon se je pojavilo prvič leta 1999 na odprtokodnem tekmovanju v Calgaryju v Kanadi, v zadnjih letih pa tudi v Sloveniji pridobiva na vedno večjem pomenu. Čeprav je še vedno vezan predvsem na računalniške (IT) rešitve (od tod tudi beseda hack v imenu), pa se širi tudi na druga področja, saj je odlična priložnost za iskanje novih inovativnih rešitev.

HeritageHack, ki bo potekal od 13. do 15. marca 2020, bo v treh dneh združil inovativne posameznike z različnih področij. Ti bodo v skupinah po 4 iskali nove rešitve za idrijsko kulturno dediščino, ki se sooča s številnimi izzivi sodobnega časa. Partnerji pri projektu, Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, Mestni muzej Idrija, Zavod za turizem Idrija, Občina Idrija in Občina Cerkno so že pripravili izzive za tekmovalce, ki jih bomo postopoma razkrivali. Svoj izziv smo pripravili tudi v ekipi Društva Idrija 2020 in Zavoda ID20 – povezana bo z idrijskimi rudarskimi hišami, ki so ena naših prednostnih nalog v zadnjih letih. En glavnih ciljev HeritageHacka je tudi poslovna vrednost idej, ki bo na tokratnem hackathonu v prvem planu.  

Pester, vendar igriv vikend za tekmovalce

Tekmovanje se bo tako začelo v petek, 13. marca, s predstavitvijo udeležencev in izzivov ter razporeditvijo v skupine. Pripravljamo tudi okroglo mizo v sodelovanju s Tehnološkim parkom Brdo, na katerem bodo o izzivih kulturne dediščine govorili mednarodno priznani strokovnjaki. V soboto bo za tekmovalce najbolj zahteven dan, saj bodo cel dan »pilili« svojo idejo, ki jo bodo nato predstavili v nedeljo posebej izbrani komisiji, ki jo bodo ocenjevali tudi predstavniki vseh zgoraj naštetih partnerjev.

Več o hackathonu si lahko preberete na spletni strani https://www.id20.si/heritagehack, kjer še vedno tudi sprejemamo prijave na dogodek!

Tekmovalcem obljubljamo sproščeno vzdušje, ki bo polno inovativnih prebliskov. Verjetno je za marsikaterega tekmovalca poleg ustvarjalnega vzdušja pomembna tudi glavna nagrada v vrednosti 1000 €. Omogočata jo Evropska komisija in Svet Evrope, ki sta HeritageHack tudi finančno podprla. Partnerji obljubljajo tudi »tolažilne« nagrade, ki bodo povezane z idrijsko kulturno dediščino.