Idriji se obetata dva nova projekta za mlade

Skupinsko delo

Prejšnji teden nas je razveselila novica, da smo bili izbrani na dveh razpisih, kar pomeni, da v Idrijo prihajajo povsem nova sredstva, ki jih bomo vložili v mlade. Oba projekta se tičeta idrijskih rudarskih hiš, ki jih vidimo kot prostor navdiha, ustvarjalnosti in skupnega sodelovanja. Dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija bodo tako spoznavali rudarske hiše s pomočjo delavnic, v drugem projektu pa bodo mladi iz cele Evrope skupaj z Idrijčani aktivno sodelovali pri popisovanju in ohranjanju dediščine, povezane z idrijskimi rudarskimi hišami.

Prvi projekt, Idrijska rudarska hiša - šola trajnostnega stavbarstva bo potekal v sodelovanju z Gimnazijo Jurija Vege Idrija. Septembra bodo dijaki v enem dnevu spoznali idrijske rudarske hiše iz več zornih kotov, kar jim bo omogočilo, da znanje iz šolskega programa povežejo z lokalno dediščino. Delavnice bodo potekale na več različnih področjih – arhitekture, sociologije in zgodovine, matematike in geografije, kemije ter fotografije. Projekt je finančno podprlo Ministrstvo za okolje in prostor RS, zaključil pa se bo s fotografsko razstavo v okviru Kulturnega maratona.

Mladi vse Evrope bodo spoznavali idrijsko dediščino

Drug projekt, Mladi za rudarsko dediščino, bo potekal v okviru programa Evropska solidarnostna enota. Idrijo bodo prihodnje poletje obiskali mladi iz cele Evrope in ustvarjalno preživeli 3 tedne. V Idriji še zdaleč ne bodo samo počivali, ampak bodo aktivno sodelovali pri dejavnostih za zaščito ogrožene idrijske rudarske hiše. Tako bodo ustvarjalno spoznavali Idrijo, kar jim bo pomagalo pri nadaljnji poklicni poti, vsekakor pa bodo s pridobljeno širino videli drugače tudi svoj domač kraj, v katerega se bodo vrnili po končani izmenjavi.

Oba projekta pri aktivnostih dajeta poudarek predvsem na mlade, katerim želimo dediščino predstaviti kot doživetje in ne kot klasično pasivno opazovanje, kakor si žal dediščino marsikdaj (še) predstavljajo. Lahko jo tudi soustvarjajo, jo povezujejo s svojimi zanimanji in vpletejo svojo lastno zgodbo. Spodbujanje takega pristopa se v Društvu Idrija 2020 in Zavodu ID20 že tako posvečamo, med drugim tudi z inkubatorjem HeritageLab in nedavno organiziranim hackathonom HeritageHack.