Podobe idrijskih rudarskih hiš na vašem zaslonu

Vabimo vas na ogled razstave Podobe idrijskih rudarskih hiš, ki so jo med lanskoletnim raziskovanjem idrijske dediščine pod mentorstvom Nejca Menarda pripravili dijaki 2. letnika Gimnazije Jurija Vege Idrija. Na razstavi so predstavljeni fotografije in likovne izdelki, ki so nastali v okviru posebnih delavnic.

Z razstavo zaključujemo večmesečno sodelovanje z gimnazijo v okviru projekta Idrijska rudarska hiša – šola trajnostnega stavbarstva. Tako smo z dijaki do potankosti spoznali tradicionalne rudarske hiše, se naučili o življenjskih razmerah v rudarski Idriji nekoč, odkrivali prednosti gradnje z naravnimi materiali ter dediščino izkoristili kot navdih za ustvarjanje.

Fotografska razstava je sicer za dijake in zaposlene postavljena na Gimnaziji Jurija Vege Idrija, a žal zaradi zdravstvenih razmer nedostopna zunanjim obiskovalcem.

Razstava Podobe idrijskih rudarskih hiš je ravno tako na ogled v prostorih Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki pa je trenutno žal zaprta za zunanje obiskovalce. | Foto: Nejc Menard

Svet rudarskih hiš

Po pobočjih Idrije se vzpenjajo rudarske hiše, ki pričajo o bogati dediščini najstarejšega rudarskega mesta na Slovenskem. Zgradile so jih generacije rudarjev, ki so iskale svoj prostor pod soncem, svoj dom in bivališče. S svojo mogočno zasnovo nas opominjajo na pomen prostora, ki je v ozki idrijski dolini tako pomemben. In sporočajo, da je lepota vedno povezana z naravo. Idrijski graditelji so namreč uporabili tisto, kar so našli v okolici - kamen, les in apno.

Rudarsko življenje je bilo težko in naporno, vendar pa tudi polno lepih trenutkov. Mladi in stari, otožni in veseli so napolnjevali številčne idrijske hiše in jim dajali poseben utrip. Vendar so številne hiše leta 2021 prazne. Druženje je zamrlo, postopoma, a boleče. Nekatere hiše so se že skorajda zlile s svojo naravno okolico, marsikatero okno je prerasel bršljan, vhodna vrata pa že nekaj časa več ne sprejemajo obiskovalcev. Vendar pa trmasto čakajo na sveže poglavje, ki bo napolnilo še nepopisane rumene liste.

Z dijaki 2. letnika Gimnazije Jurija Vege Idrija smo se odpravili v svet rudarskih hiš. Vstopili smo v prostore, ki so na prvi pogled opusteli. Pa vendar - ko se prah poleže, nam prepustijo dostop do svojih skrivnosti. Fotografsko razstavo, ki jo je skupaj z dijaki pripravil Nejc Menard, smo obogatili s likovnimi deli, nastalimi v okviru ustvarjalne delavnice.

Prepustite se domišljiji in še sami vstopite v svet naših prednikov!

Razstavo si lahko ogledate na platformi Kunstmatrix vse do 15. maja 2021 --> https://www.id20.si/podobe-idrijskih-rudarskih-his/

--------------

Razstava je nastala v okviru projekta "Idrijska rudarska hiša - šola trajnostnega stavbarstva", ki ga je finančno podprlo Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.