Umetniška rezidenca 2025 – vizija za rudarsko hišo Giser

Leta 2025 bo za Goriško pomembno leto. V Novo Gorico in italijansko Gorico namreč prihaja prestižni naziv Evropske prestolnice kulture (EPK), ki tako somestju ob meji kot tudi celotni regiji prinaša številne priložnosti za pripravo zanimivih kulturnih projektov. Pri Zavodu ID20 že vse od pričetka snovanja programa EPK aktivno sodelujemo z ekipo GO! 2025 in smo medtem postali tudi uradni partner programa z aktivnostmi s področja industrijske in stanovanjske dediščine Idrije.

Hiša Giser je pomembno težišče aktivnosti

Pri Zavodu ID20 se že vrsto let posvečamo raziskovanju, populariziranju in ohranjanju stanovanjske dediščine nekdanje rudarske Idrije. Prvi koraki na tem področju segajo v leti 2018 in 2019, ko smo pripravili popis še ohranjenih idrijskih rudarskih hiš, opravili intervjuje z lastniki hiš, izvedli vrsto brezplačnih arhitekturnih in gradbeniških svetovanj ter za hišo Trnovec v Grapi, ki je last Občine Idrija, skupaj s Kulturnim društvom prostoRož, pripravili načrt celovite prenove objekta. Skupaj s partnerji smo nadaljevali s snovanjem arhitekturnih sprehodov, urbanih iger, pisateljskih rezidenc, pripravili pa smo tudi pregledno razstavo o rudarskih hišah ter poseben katalog posvečen idrijskim prhavzom. Vse to z namenom opozarjanja na velik pomen, ki ga ima stanovanjska dediščina za ohranjanje svojevrstne identitete Idrije.

Hiša Giser že gosti številne dobro obiskane javne dogodke.

Z željo po še aktivnejšem pristopu na tem področju smo poleti leta 2021 uspeli kupiti lasten objekt – ogroženo rudarsko hišo Giser na Ulici zmage 12, ki je eden zadnjih avtentično ohranjenih primerkov tega edinstvenega delavskega stavbnega tipa. Po izvedbi prve mednarodne prostovoljske akcije na hiši, kjer smo s skupino 12 mladih iz vse Evrope očistili okolico in notranjost, razvrstili zgodovinske predmete, obnovili dotrajana dvokrilna okna in prenovili drvarnico, smo začeli z intenzivnejšim razmišljanjem o prihodnosti svojevrstnega objekta.

Pomembna vloga GO! 2025 pri nadgrajevanju dediščine

Da bo rudarska hiša odprt objekt, namenjen intenzivnemu spoznavanju in učenju o kulturni dediščini, je bilo jasno že na začetku. Kmalu smo pripravili tudi podrobnejšo programsko in arhitekturno vizijo, v kateri smo povzeli naša razmišljanja o prihodnosti tega ogroženega objekta. Nastal je cilj, da rudarska hiša do leta 2025 postane prostor, v katerem bo v toplejših mesecih mogoče izvajati umetniške rezidence in kjer bo inspiracijo predstavljala prav bogata stanovanjska dediščina idrijskih rudarskih družin. S to idejo smo uspeli tudi pri prijavi v uradni program EPK in jo pričeli uresničevati v preteklih dveh letih. Podpora GO! 2025 se je izkazala kot izjemno pomembna, saj smo v minulem obdobju uspeli izvesti nekaj odmevnih skupnostnih dogodkov, strokovnih delavnic in skozi delavnice prispevati k ohranitvi ogroženega dediščinskega objekta Giser. Vse to s ciljem, da hiša Giser do leta 2025 postane pripravljena na vzpostavitev umetniške rezidence.

Ekipa mednarodnih prostovoljcev, ki je avgusta 2023 pomagala pri ohranjanju stanovanjske dediščine.

EPK je finančno podprl pomemben del aktivnosti za revitalizacijo rudarske hiše Giser:

V hiši Giser smo vzpostavili novo kuhinjo, ki bo olajšala izvedbo dogodkov.

Aktivnosti na hiši Giser podpira tudi Ustvarjalna Evropa

Pomen naših prizadevanj za ohranitev rudarske hiše Giser je sicer prepoznan tudi izven naše regije. Zavod ID20 je bil namreč nedavno skupaj z romunskimi in slovaškimi partnerji uspešen na prestižnem razpisu Ustvarjana Evropa, ki bo naslednjih mesecih omogočal izvedbo številnih dodatnih strokovnih delavnic, digitizacije dediščine in pripravo edinstvenega gledališko-gastronomskega doživetja, temelječega na bogati dediščini idrijskih rudarjev in njihovih družin.

Kmalu vabljeni na obisk

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine bomo v petek, 6. oktobra, ob hiši Giser na Ulici zmage 12 v Idriji izvedli Dan odprtih vrat hiše Giser. To bo že prva priložnost za vse ljubitelje kulturne dediščine, da od bližje spoznajo ta svojevrsten objekt in zgodbe, ki so jih v stoletjih napletli njeni stanovalci.

Vabljeni, da se nam pridružite na kateremu od prihajajočih dogodkov ob rudarski hiši Giser.